Irodalmi portál, olvasnivaló Szerda, 2024-05-08, 22:55
INTERAKTÍV IRODALMI PORTÁL
Olvasnivaló irodalom
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
FŐMENÜ
OLDAL KATEGÓRIÁK
PORTÁLHÍREK [7]
Általános portálhírek, értesítések.
IRODALOM HÍREK [30]
Újdonságok, friss - irodalommal kapcsolatos - értesülések.
KÉPVILÁG HÍREK [2]
Képzőművészet, fotózás, festészet.
KULTURÁLIS HÍREK [12]
Válogatás az MTI kultúra híreiből.
FRISS IRODALOM
FRISS MAGAZIN
VÁLOGATÁSOK
FÓRUMTÉMÁK
  • ORVOSI KORRUPCIÓ (0)
  • Így nyír ki minket a munka (4)
  • Hawking: Nincsenek is fekete lyukak (1)
  • Melyek voltak a 2013-as év legjobb magyar könyvei? (0)
  • OLVASTAD MÁR?
    [2023-06-19][EPIKA]
    Czinege László: Medvegúz és Mumóka (2. rész, a fec... (0)
    [2023-06-19][LÍRA]
    Czinege László: Madárfüttyös (1)
    [2023-01-07][LÍRA]
    Czinege László: Vibráló hajnal (0)
    [2022-12-23][LÍRA]
    Czinege László: Moszkva tér (1)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Csipke Rózsika (0)
    [2023-01-05]
    Czinege László: Retró (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Pútyák, ugorj neki! (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Piroska és a Barkas (0)
    [2022-09-19]
    Czinege László: Éjszakai járat (0)
    [2021-10-13][LÍRA]
    Czinege László: Utolsó felvonás (1)
    ÚJ KÉPEK
    Bory-Vár
    Győri utcakép
    Csengettyűk - virágfotó
    Moldova György portré
    Szemkontaktus
    BANNERFORGATÓ
    LINKPARTNEREINK
  • LINKÉPÍTŐ
  • tokio170
  • Irodalmi portál
  • CÍMKEFELHŐ
    irodalom Vers líra gondolat Czinege László NOVELLA Taxi költészet napja egészségügy jegyzet taxis hangulat karácsony nyár költészet magazin könyv budapest versek kultúra tavasz gabiga interjú támogatás valósághatáron elszívás idő szerelem Bátai Tibor Czinege László interjú Dány Gárdonyi Géza karácsonyi szonett epika SZÜLETÉSNAP természetfotó kerti virág dugó kistörténet Ünnepi Könyvhét kutyavilág könyvhét hangosvers próza Őszi kép könyvvásár napnyugta irodalmi díj irodalmi portálok tokio170 Szőrösfülű Erdély Csősz Pista író irodalom online betegség lélekletöltés kiállítás forradalom írótábor idézetek fotó díj olvasnivaló kéz a kézben képzőművészet Harper Lee magyar költészet napja szabadságharc ősz novellák életkép emlék online irodalom publikáció publikálás irodalom hírek húsvét hajléktalan dráma költő háború kutya áprilisi tréfa bíróság korrupció jogtalanság rendőri túlkapás brutalitás jog kórház bántalmazás élet halál Vuts Józsefné kamaszlélek elmúlás baleset emlékek hétfő reggel
    Főoldal » Anyag-archívum
    « 1 2 3 4 ... 6 7 »
    Disney 50th anniversaryTörténelmi csúcsra értek a Disney-részvények 2021 márciusában, tizennégy hónapja úgy tűnt, a floridai központú filmgyártónak a határ a csillagos ég. Csakhogy a tőzsdén semmi sem biztos, és ma, bő egy évvel később, negyven százalékkal kevesebbet érnek a Disney papírjai a tavaly márciusinál. Még az is lehet, hogy a magyar gyermekvédelmi törvény áll a példátlan árfolyamzuhanás hátterében.

    2021. március 8-án 201,91 dollárt ért egy Disney-részvény, és a trend egyértelműen felfelé mutató volt. Tizennégy hónap elteltével a papír 113,55 dolláron áll. A zuhanás 43,8 százalékos.       

    A Disney árfolyamának alakulása 2021 eleje ótaA Disney árfolyamgörbéje

    A floridai Lake Buena Vistában – Orlando város közelében – van a Walt Disney World, a világ leghíresebb témaparkja a Magic Kingdommal, a Mágikus Királysággal, benne Hamupipőke kastélyával, amely tavaly augusztusban ünnepelte a park fél évszázados évfordulóját. Most pedig – legalábbis pénzügyi értelemben – a vállalkozás romokban hever.

    ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 326 | Hozzáadta:: miramadam | Dátum: 2022-05-04 | Hozzászólások (1)

    Abigail ShrierVeszélyben vannak a fiatal lányok számos interjún és kutatási eredményen nyugvó, beszédes című könyve, az MCC Press által kiadott Visszafordíthatatlan károk egyetlen bonyolult, ám annál égetőbb kérdéseket jár körbe: többek kozött, mi az oka annak, hogy a 2010-es évek második felében látványosan megugrott a fiatal lányok körében a hirtelen fellépő nemi diszfória és a transzneműek számának megugrása?

    Az internet és a közösségi média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt káros hatásairól az utóbbi időben egyre többet olvashatunk. A számítógép- és telefonfüggőségről, valamint az ebből következő alvás-, tanulás- és magatartásproblémákról, a szociális kapcsolatok leépüléséről, a gyermekkori depresszióról, a kamaszkori elmagányosodásról. Az is egyértelmű, hogy azt a modellszerepet, amit korábban a film, a televízió és a zeneipar sztárjai jelentettek a fiatalok életében, ma már a videómegosztók és a közösségi applikációk felkapott influenszerei töltik be. A gondolkodásmódjukra, öltözködési és viselkedési stílusukra is hatással van, hogy kit követnek a különböző csatornákon. A "YouTube-generáció" minden korábbinál gyorsabban távolodik a korábbi nemzedékektől, olykor mintha nem is ugyanazon a nyelven beszélnének, mint a szüleik. ... Tovább »

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 436 | Hozzáadta:: miramadam | Dátum: 2022-04-26 | Hozzászólások (1)

     Mathias Corvinus Collegium (MCC) kerekasztal-beszélgetésHumán műveltség hiányában a fiatalok könnyebben megvezethetőkké válnak – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hétfői kerekasztal-beszélgetésén, amelynek nemzetközileg elismert résztvevői többek között arról is szót ejtettek, miért nyújt többet egy regény olvasása, mint amikor megnézünk egy filmet a Netflixen.

    Mindenkit kellene, hogy érdekeljenek a humán tudományok, hiszen emberek vagyunk – kezdte a humaniórák fontosságáról szóló kerekasztal-beszélgetést Joshua Katz nyelvész, a Princetoni Egyetem professzora, aki ugyanakkor kijelentette: az amerikai elit egyetemeken ma már a humán képzések kurzusleírásait olvasva azt gondolhatja egy normális érdeklődésű ember, hogy nem érdemes ilyesmit tanulnia, mivel „megőrültek” ezeknek a területeknek a képviselői.

    A február 16–17-i MCC Budapest Summit felvezető eseményeként megrendezett beszélgetésen Patrick Gray, a Durhami Egyetem angol tanulmányok docense, az MCC vendégoktatója hangsúlyozta:

    azért van továbbra is szükség a humán diszciplínákra, mert a természettudomány nem mond semmit a létezésünk ... Tovább »

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 370 | Hozzáadta:: miramadam | Dátum: 2022-02-14 | Hozzászólások (0)

    Miből élaz író?(A Térey-ösztöndíjjal 2020-ban elismert Sajó László költő budapesti otthonában 2021. május 18-án. Fotó:  Czimbal Gyula / MTI)
     
    Mennyire átpolitizáltak az állami ösztöndíjak, milyen magánpénzekből származó támogatásra pályázhatnak az írók, mekkora összegekről van szó, és egyáltalán hozzájut-e ilyesmihez, aki nem bennfentes? Írókkal, költőkkel beszélgettünk.

     Mottó: Az egyszerű fotelkommentelő már azon is felháborodik, hogy valakinek az írogatásért fizetnek, hogy a betyár öreganyját neki, míg mások vérverejtékkel, becsülettel robotolnak a gyárban. (Lackfi János)

    Egészen a közelmúltban, 2020 elején az irodalmi ösztöndíjak történetében az egyik legharsányabb botrány tört ki, éppen a szegény 2019-ben elhunyt Térey János emlékére létrehozott nagy összegű támogatással, a Térey-ösztöndíjjal kapcsolatban. Ha valaki, hát épp Térey, aki konzervatív liberálisnak vallotta magát és műveiben is ezeket az értékeket képviselte – vagy ahogy Nádasdy Ádám megemlékezésében nevezte, nem ballib, hanem jobblib volt &ndas ... Tovább »

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 462 | Hozzáadta:: miramadam | Dátum: 2021-12-13 | Hozzászólások (0)

    A magyar nyelv 177 éve177 éve, 1844. november 13-án szentesítette V. Ferdinánd magyar király a Magyar Királyság országgyűlése által szeptember 26-án meghozott hivatalos nyelvtörvényt. Azóta Magyarország államnyelve szinte megszakítás nélkül a magyar.

    1844. évi II. törvénycikk
    Ez az a törvény, melyet V. Ferdinánd magyar király 1844. november 13-án, pontosan 177 évvel ezelőtt szentesített. Az országgyűlés szeptember 26-án szavazta meg a törvényt. Az előtte lévő 844 évben nagyrészt a latin volt a hivatalos nyelv, illetve II. József (uralkodott: 1780-1790) idején a német. Ettől a dátumtól kezdve azonban egészen a mai napig, megszakítások nélkül a magyar maradt a hivatalos nyelv, csupán a forradalom és szabadságharc utáni megtorlás időszakában tértek vissza a hivatalok néhány évre a német nyelvre, központi utasítás szerint. Az 1844. évi nyelvtörvény ekképpen határozott:

    Az ország Rendei ő Felsége kegyelmes megegyezése hozzájárultával meghatározták hogy:

    1. § Az országgyüléshez bocsátandó minden kegyelmes királyi Leiratok, Előadások, Válaszok, és Intézvények ezentúl
    egyedül magyar nyelven adas ... Tovább »

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 471 | Hozzáadta:: patkogizi | Dátum: 2021-11-16 | Hozzászólások (1)

    1956. október 23-ra emlékezünk.

    Az 1956-os forradalom és szabadságharc rövid története

    1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az 1956-os forradalom és szabadságharc rövid története Budapest 1956 októberében.

    A 65 esztendővel ezelőtti események megmutatták a magyarság erejét.

    Romok a körúton 1956-ban.A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, másnapra pedig tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására és a lengyel munkástüntetések iránti szolidaritás kinyilvánítására. A követelések között szerepelt a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, új kormány létrehozása Nagy Imre vezetésével, a magyar-szovjet kapcsolatok felülvizsgálata, általános, titkos, többpárti választások, teljes vélemény- és szólásszabadság, szabad rádió. A lyukas zászló a forradalom jelképe A budapesti Petőfi-szobornál tartott október 23-i tüntetésen Rákosi- és Gerő-ellenes jelszavak hangzottak el, a résztvevők követelték a szovjet csapatok ... Tovább »

    Kategória: PORTÁLHÍREK | Megtekintések száma: 523 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2021-10-23 | Hozzászólások (0)

    Oltári csajokLopott sztoriból forgatta az RTL az Oltári csajokat, de az eredeti regény bátor írónője szembeszállt a médiaóriással és leplezte le a német hátterű szennycsatorna kleptomániáját. Az RTL valószínűleg már bánja, hogy nem próbálták meg békés úton rendezni a nyilvánvaló jogsértés miatt kialakult konfliktust, az Oltári csajok sorozat producere, Kalamár Tamás és társai ellen ugyanis vádat emeltek. A kereskedelmi csatornával való gigászi küzdelméről Az Ügy szombati adásából pikáns részletekre is fény derült.

    Szinte biztosak lehetünk abban, hogy meg sem fordult az RTL-es vezetők fejében, hogy van olyan ember, aki képes felvenni a kesztyűt velük szemben – Köbli Viktória azonban megmutatta, hogy nem fog megfutamodni és kiáll igazáért. Az írónő ugyanis évek óta küzd azért, hogy elismerje a médiaorgánum: az ő regényét használták fel az Oltári csajok címmel futó RTL-es szuperprodukcióhoz. Nézzük, miről is van szó.

    A második gyermek

    A jogász végzettségű Köbli Viktória a kislányával otthon töltött évei alatt – egy egyedülálló kisgyermekes édesanya szűken mért szabadidejében – 2012-től kezdődően írta meg a „Szerelemkereső ... Tovább »

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 447 | Hozzáadta:: miramadam | Dátum: 2021-10-10 | Hozzászólások (1)

    Pilinszky JánosPilinszky 100/40 – Pilinszky János színházi és filmes víziója ma
    címmel a Károli Gáspár Református Egyetem, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Debreceni Csokonai Színház és a Nemzeti Színház

    Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulójára programsorozatot és tudományos konferenciát szervez a Károlyi-Csekonics-palotában (1088 Budapest, Reviczky u. 6.).
    A november 26-ára tervezett tudományos konferencia témája a szerző színházhoz és filmhez kapcsolódó tevékenysége, azaz színházkoncepciója, dráma- és kritikaírói munkássága, ennek forrásai, munkáinak színházi és filmes feldolgozásai, ezek hatástörténete, utóélete, irodalom-, színház-, és filmtörténeti jelentősége a műfajköziség lehetőségeinek maximális figyelembevételével.

    A meghívott előadók a témában már publikált egyetemi oktatók, kutatók, művészek, jelenlegi vagy volt egyetemi hallgatók, doktoranduszok. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés egészíti ki, melynek előzményei voltak a 2016-ban a Kossuth Klubban, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Pilinszky János színházkoncepciójának időszerűsége 1-2. címmel lezajlott beszélgetések, melyek itt megtekinthetők:
    https://sepsieniko.hu/2019/10/30/pilinszky-janos-szinhazkoncepciojanak-idosz ... Tovább »
    Megtekintések száma: 430 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2021-08-25 | Hozzászólások (0)

    No LMBTQMigráns

    Nincsen elég bajunk, kell még nekünk az invazív BÁLVÁNYFA is?


    Komoly fenyegeBálványfa terjedése Dányban, a falumúzeumnáltést jelent hazánkban a bálványfa terjedése: rövid idő alatt hatalmas társulásokat képes kialakítani, rendkívül gyorsan nő. Magról és sarjakról is nagyon könnyen újul. Sűrű koronája elveszi a fényt a körülötte élő növényektől, ráadásul a lomb nagy nitrogén-felhalmozódást eredményez, ami gyomnövények megjelenésével társul. A fa gyökere, illetve a levelei képesek olyan biomarkerek kiválasztására, amelyek a környezetben élő őshonos növényekre pusz ... Tovább »

    Megtekintések száma: 870 | Hozzáadta:: iceman | Dátum: 2021-07-29 | Hozzászólások (3)

    Benyovszky emlékbélyeg1786. május 23-án vesztette életét Madagaszkáron gróf Benyovszky Móric, az egyik leghíresebb magyar világutazó, a  hajós és katona, aki négy világrészen tett utazásaival a földrajzi leírók sorába is bekerült, hátrahagyott emlékiratai alapján pedig az irodalom népszerű hősévé vált. Születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetnek, melynek keretében nemzetközi tudományos tanácskozás, könyvkiadás, szoborállítás, előadások és megemlékezések lesznek itthon és világszerte, elsősorban a külföldön élő magyarság körében.  Az emlékév fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Fővárosi Állatkert Madagaszkár Házának kertjében, a Benyovszky emlékhelynél nyitja meg az eseménysorozatot, a Magyar Posta ünnepi bélyeg kiadással, a Magyar Nemzeti Bank díszérme kiadásával járul hozzá a méltó megemlékezésekhez. A tervek között szerepel a Benyovszky c.új magyar musical bemutatása, és számos érdekes fordulatokban gazdag életének feltárására külföldi levéltárak értékes anyagait fogják bemutatni a Magyar Nemzeti Levéltár közvetítésével. Az emlékév jó alkalmat kínál a köztudatban "madagaszkári királyként" élő Benyovszky Móric-portré valósághű kialakítására. Az emlékév eseményeit a Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság szervezi.
    Megtekintések száma: 478 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2021-05-27 | Hozzászólások (0)

    KERESÉS
    STATISZTIKA


    PORTÁLTAGOK: 88
    KOMMENTEK: 435
    FÓRUM: 4/9
    FOTÓK: 34
    OLVASNIVALÓ: 308
    HÍREK: 61
    LETÖLTÉSEK: 4
    PUBLICISZTIKA: 18
    VÁLOGATÁSOK: 21
    VIDEÓK: 6

    Születésnapok:

    FRISS KOMMENTEK
    Köszönöm a hozzászólást az előadó nevében is.

    Kedvet kaptam szétnézni felétek, olyan csalogató a vasárnapi körképed. Örülök, h

    Így múlik a világ dicsősége, ahogy a nagyok szokták mondani.
    Köszönöm, ho


    A régi dolgok természetszerűleg gyorsan feledésbe merülnek. Ez a tizenkét éves o

    A sokat látott retró Kalef... A régmúlt emlékei elevenednek fel olvasva versedet

    ÜZENŐFAL
    VIDEÓK
    00:01:54

    Czinege László: Karácsonyi szonett

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 5.0
    00:04:46

    Czinege László: kéjpillanat

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 4.0
    00:03:14

    Elszívás

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 3
    • Helyezés: 0.0
    HANGOSVERSEK
    [2013-06-18][Hangosversek]
    Becsülj akkor... (4)
    [2013-09-21][Hangosversek]
    Őszi éj Pesten (1)
    [2014-08-27][Hangosversek]
    Mintha kézenfekvő lenne (1)
    [2022-02-15][Hangosversek]
    Czinege László: Húsz év kánikula (0)
    ARCHÍVUM
    CÍMKEFELHŐ

    Copyright

    Irodalom Online

    © 2024
    >