Irodalmi portál, olvasnivaló Szerda, 2024-05-08, 08:53
INTERAKTÍV IRODALMI PORTÁL
Olvasnivaló irodalom
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
FŐMENÜ
OLDAL KATEGÓRIÁK
PORTÁLHÍREK [7]
Általános portálhírek, értesítések.
IRODALOM HÍREK [30]
Újdonságok, friss - irodalommal kapcsolatos - értesülések.
KÉPVILÁG HÍREK [2]
Képzőművészet, fotózás, festészet.
KULTURÁLIS HÍREK [12]
Válogatás az MTI kultúra híreiből.
FRISS IRODALOM
FRISS MAGAZIN
VÁLOGATÁSOK
FÓRUMTÉMÁK
  • ORVOSI KORRUPCIÓ (0)
  • Így nyír ki minket a munka (4)
  • Hawking: Nincsenek is fekete lyukak (1)
  • Melyek voltak a 2013-as év legjobb magyar könyvei? (0)
  • OLVASTAD MÁR?
    [2023-06-19][EPIKA]
    Czinege László: Medvegúz és Mumóka (2. rész, a fec... (0)
    [2023-06-19][LÍRA]
    Czinege László: Madárfüttyös (1)
    [2023-01-07][LÍRA]
    Czinege László: Vibráló hajnal (0)
    [2022-12-23][LÍRA]
    Czinege László: Moszkva tér (1)
    [2023-01-05]
    Czinege László: Retró (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Csipke Rózsika (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Pútyák, ugorj neki! (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Piroska és a Barkas (0)
    [2022-09-19]
    Czinege László: Éjszakai járat (0)
    [2021-10-13][LÍRA]
    Czinege László: Utolsó felvonás (1)
    ÚJ KÉPEK
    Bory-Vár
    Győri utcakép
    Csengettyűk - virágfotó
    Moldova György portré
    Szemkontaktus
    BANNERFORGATÓ
    LINKPARTNEREINK
  • LINKÉPÍTŐ
  • tokio170
  • Irodalmi portál
  • CÍMKEFELHŐ
    irodalom Vers líra gondolat Czinege László NOVELLA Taxi költészet napja egészségügy jegyzet taxis hangulat karácsony nyár költészet magazin könyv budapest versek kultúra tavasz gabiga interjú támogatás valósághatáron elszívás idő szerelem Bátai Tibor Czinege László interjú Dány Gárdonyi Géza karácsonyi szonett epika SZÜLETÉSNAP természetfotó kerti virág dugó kistörténet Ünnepi Könyvhét kutyavilág könyvhét hangosvers próza Őszi kép könyvvásár napnyugta irodalmi díj irodalmi portálok tokio170 Szőrösfülű Erdély Csősz Pista író irodalom online betegség lélekletöltés kiállítás forradalom írótábor idézetek fotó díj olvasnivaló kéz a kézben képzőművészet Harper Lee magyar költészet napja szabadságharc ősz novellák életkép emlék online irodalom publikáció publikálás irodalom hírek húsvét hajléktalan dráma költő háború kutya áprilisi tréfa bíróság korrupció jogtalanság rendőri túlkapás brutalitás jog kórház bántalmazás élet halál Vuts Józsefné kamaszlélek elmúlás baleset emlékek hétfő reggel
    Főoldal » Anyag-archívum
    « 1 2 3 4 5 6 7 »
    VI. Nemzeti VERSenyAz idén is meghirdetik a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelyre április 30-ig várják a nevezéseket.

        A tavalyi verseny élő szuperdöntőjét novemberben a rendkívüli jogrend életbe lépése miatt el kellett halasztani, az idei verseny azonban elindul, az elődöntő és a középdöntő az eddigi évek gyakorlatának megfelelően az idén is online zajlik - olvasható a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
        Mint írják, októberben, ha a járványhelyzetből kilábal a világ, a Nemzeti Színház színpadára léphetnek az V. és VI. Nemzeti VERSeny legjobbjai.
        A szervezők hatodik éve hirdetik meg a határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyt minden nem hivatásos magyar versmondó részére. A VERSeny elsődleges célja a versek hétköznapiságának és mindennapi jelenlétének erősítése, a járványhelyzetben az eddigi évek gyakorlatának megfelelő, online versmondás térhódításának elősegítése, a klasszikus és kortárs költészet újszerű, innovatív, filmes tolmácsolása.
        Mint írják, a verseny egyre népszerűbb: jellemzően több százan jelentkeznek versvideókkal, a legjobb versklipeket pedig tízezrek nézik az interneten. ... Tovább »
    Kategória: PORTÁLHÍREK | Megtekintések száma: 731 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2020-12-31 | Hozzászólások (0)

    Pestext Reset

       Miklya Luzsányi Mónika nyerte el a közönségdíjat a PesText fesztivál RESET - az irodalom most is összeköt írópályázatán - olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

        Mint írják, a közönségszavazására 1243 szavazat érkezett. Miklya Luzsányi Mónika kiegyenlített versenyben 222 szavazattal lett a nyertes A cafka című pályamunkával, amely a https://pestextfestival.hu/palyazat-nyertesek/ linken olvasható. A közönségdíjas munka magyar és angol nyelven is megjelenik - írják a szervezők.
        Mint kiemelik, a szeptember 22-én kezdődő PesText fesztivál vendége lesz a tervek szerint Catarina Sobral, aki 2014-ben elnyerte a Bolognai Gyerekkönyv Fesztivál illusztrációs nagydíját, valamint Lisbeth Zwerger osztrák illusztrátor is, akinek 1990-ben ítélték oda az Andersen-díjat. A fesztivál online bejelentkezésekkel és streameléssel is készül, web- és Facebook-oldalukon is követhetők majd a beszélgetések.
        A fesztiválon olyan alkotók fordulnak meg, mint Borisz Akunyin, Alena Mornstajnova és Lukasz Orbitowski.
    ... Tovább »
    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 568 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2020-08-15 | Hozzászólások (0)

    Trianon, 1920. 06. 04.

    1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, mely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot.

    Az 1918. november 3-án Padovában – még a Monarchia részeként – majd november 13-án Belgrádban fegyverszünetet kérő Magyarország elvesztette az első világháborút, így aztán szembe kellett néznie a soknemzetiségű Monarchia korábbi kisebbségeinek követeléseivel, aminek a háború előtti nagyhatalmi helyzetben azok nem tudtak érvényt szerezni. Az ország területén egyre-másra alakultak a nemzetiségi tanácsok, melyek programjában a háború előtti cseh, román, délszláv tervek párosultak az antant ígéreteivel. Ezek a tervek Magyarország területének felosztását helyezték kilátásba. A tervezett békekonferencia jóindulata érdekében az őszirózsás forradalom (1918. október 31.) után népköztársaságot létrehozó Károlyi Mihály és kormánya nem állta útját a Felvidéket, Erdélyt és Délvidéket megszálló szerb, csehszlovák és román hadseregeknek, ez pedig súlyos hibának bizonyult.

    Mint utóbb kiderült, ezek a csapatok nem a békeszerződés aláírásáig – tehát ... Tovább »

    Kategória: PORTÁLHÍREK | Megtekintések száma: 742 | Hozzáadta:: iceman | Dátum: 2020-06-02 | Hozzászólások (0)


    Irodalmi pályázatot hirdet a PesText fesztiválKortárs magyar szerzők magyar nyelvű műveit várja a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál a reset témakörében június 15-ig.

        "Mi történik akkor, ha megnyomjuk a reset gombot és a rendszer leáll, újraindul? Mi történik a társadalommal, a mindennapokkal, a kapcsolatokkal, a világ megszokott működésével?" - ezekre a kérdésekre keresi a választ a pályázat.
        A 400 ezer forint összdíjazású szépirodalmi pályázatra olyan műveket várnak maximum 6000 leütés terjedelemben, amelyeket még sem online, sem nyomtatott formában nem publikáltak, megjelenésük nincs folyamatban és a pályázat lezárulásáig nem is várható. Minden szerző egy alkotással nevezhet, kizárólag jeligés pályázatot fogadnak el.
        Az előválogatást követően a főzsűri elé a legjobb tizenegy pályamű kerül, amelyek közül egy elnyeri a fődíjat, egy pedig közönségdíjat kap. Mindkét írást lefordítják angol, cseh, lengyel és szlovák nyelvre, a szerzők bruttó 200-200 ezer forint jutalomban részesülnek, valamint meghívást kapnak a PesText fesztiválra - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
         A közönségdíjra bárki szavazhat majd július 13. és augusztus 10. között a fesztivál hivat ... Tovább »

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 603 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2020-05-15 | Hozzászólások (0)


    Könyvtárak weboldalWeboldalt hozott létre az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). A konyvtarak.hu egy olyan felület, amelyen mindenki értékes és folyamatosan frissülő információkat talál az ország könyvtárainak programjairól, helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól.

        Békésiné Bognár Noémi kutató könyvtáros, az OSZK Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta: az új portálon a könyvtárak különböző szolgáltatásai mellett megtalálhatók az ország különböző pontjain működő könyvtárak által szervezett események, programok is. Mint mondta, ma már nemcsak kölcsönözni lehet a könyvtárakban, sokszínű a kínálat, változatos szolgáltatásokkal, egyebek mellett tanulássegítő- és élményprogramokkal is várják a látogatókat.
        A weboldalon igénybe vehető az OSZK által üzemeltetett Kérdezd a könyvtárost! szolgáltatás is - tette hozzá.
        Nagy Andor kutató könyvtáros, az OSZK Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának munkatársa elmondta:
    tavaly több mint 110 ezer könyvtári eseményen több mint 4 millió látogató vett részt.
        Nagy Andor szerint ebből is látszik, hogy van igény a könyvtárak által szervezett programokra ... Tovább »
    Megtekintések száma: 660 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2020-03-07 | Hozzászólások (0)


       Hamarosan kezdődik az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléje, a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Az összművészeti eseménysorozaton számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

        A fesztivál arról szól, hogy felhívjuk a saját magunk figyelmét arra: milyen isteni a mában élni - mondta az eseményt beharangozó csütörtöki sajtóbeszélgetésen Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke, hozzátéve: megpróbálják úgy bevonni a művészeket a különböző programokba, hogy felfedjék, bemutassák, ők mit gondolnak erről a korról.
        A művészeti fesztiválon több mint 150 program várja a közönséget közel 40 helyszínen október 4. és 20. között 17 napon át - hangzott el a sajtóeseményen.
        Káel Csaba kiemelte: a fesztivál programjában szerepel egy nagyon izgalmas, Magyarországon még be nem mutatott opera Eötvös Péter és a Neue Oper Wien társulatának koprodukciójában. A fesztiválon az idén 75 éves zeneszer ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 717 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2019-09-21 | Hozzászólások (0)

     

    Hófehérke sírköveElőkerült az "igazi Hófehérkeként" emlegetett Maria Sophia von Erthal bárónő rég elveszett síremléke, amelyet a dél-németországi bambergi egyházmegyei múzeumban állítottak ki.

        Az észak-bajorországi Lohr am Main közelében lévő Tauberbischofsheim egyik várában felnőtt és 1796-ban meghalt Sophiáról úgy tartják, hogy a Grimm-testvérek róla mintázták Hófehérke alakját - olvasható a BBC News honalpján.
        Holger Kempkens, a múzeum igazgatója szerint a lány élete jól ismert történet volt a 19. század elején. A Grimm-testvérek hosszú ideig éltek a Lohr am Maintől mindössze 50 kilométerre lévő Hanau közelében és előszeretettel dolgozták fel azokat a történeteket, amelyeket a környezetükben élő emberektől hallottak.
        Jacob és Wilhelm Grimm Hófehérkéje 1812-ben jelent meg és Walt Disney 1937-es rajzfilmjével vált világhírűvé, noha több másik feldolgozás is született.
        "Vannak arra utaló jelek, noha ezeket nem tudjuk alátámasztani, hogy Sophiáról mintázták Hófehérke karakterét. Ha ma filmet készítenek egy történelmi személyről, akkor abban kitalált elemek is helyet kapnak. Én úgy vélem, hogy ebben az esetben is megvolt a történelmi alap, amelye ... Tovább »

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 736 | Hozzáadta:: gabiga | Dátum: 2019-08-12 | Hozzászólások (0)



     

    90. Ünnepi KönyvhétTöbb mint háromszáz kötet jelenik meg az idei jubileumi, 90. Ünnepi Könyvhétre. A legnagyobb múltú könyves esemény új helyszínen, a Duna-korzón  június 13-tól öt napon át várja az érdeklődőket.

        A kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményéhez a 2001-es Olvasás Éve óta 18. alkalommal kapcsolódnak a Gyermekkönyvnapok eseményei. Az Ünnepi Könyvhét ebben az évben június 13-tól 17-ig zajlik - közölte a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése hétfőn az MTI-vel.
        Mint írták, a hagyományos helyszín, a Vörösmarty tér felújítása miatt az Ünnepi Könyvhét szervezői és a kiadók idén a Dunakorzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen várják a könyvbarátokat. A színpad a Március 15. téren helyezkedik el, a könyvhét központi helyszínén másfélszáz, egységes kiállítású könyvárusító pavilon épül, ezekben összesen több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó kínálja könyveit. A programok között idén is lesznek könyvbemutató beszélgetések, dedikálások, koncertek.
        "Az Ünnepi Könyvhét a kortárs magyar irodalom, a magyar könyv ünn ... Tovább »

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 755 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2019-05-15 | Hozzászólások (0)

    Magyar költészet napjaSzámos ingyenesen látogatható programmal ünneplik a Ferencvárosban a költészetet áprilisban.  A hétvégén József Attila Vers-Dal Fesztivált és költőfutást rendeznek, április 11-én, a magyar költészet napján, József Attila születésnapján pedig ünnepi megemlékezés, díjátadó és koszorúzás is szerepel a programban.

        A költészet világnapján, március 21-én indult Költészet hava keretében péntektől vasárnapig rendezik meg a József Attila Vers-Dal Fesztivált, amelyen amatőr vers- és dalszövegírók, költők, dalszerzők, versmegzenésítők találkoznak. A IX. kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló rendezvénynek a Dési Huber István Művelődési Ház ad otthont - olvasható az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.
        Mint írják, újdonságként a találkozó nulladik nappal indul pénteken délután a József Attila-lakótelepi Valéria téren, ahol szabadtéri kiskoncertekkel várják a vendégeket a fesztivál korábbi díjazott előadói: Mülhauser Martina, az Ördögszekér Akusztik, Németh Viktor, Jenei Szilveszter és barátai, valamint a Dóka Attila Akusztik. A Dési Művelődési Házban Különvélemény Ady Endréről címmel irodalmi estet rendeznek.
        Szombaton és vasárnap többek között bemutatkozó koncerte ... Tovább »

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 794 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2019-04-04 | Hozzászólások (0)


    Tíz kategóriában 16. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.

         Magyar építészet és építőművészet kategóriában Nagy Csaba építész; magyar tudomány kategóriában Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár; magyar sajtó kategóriában a Portfolio.hu gazdasági portál, magyar képzőművészet kategóriában Korniss Péter fotográfus; magyar oktatás és köznevelés kategóriában Falus Iván pedagógus, egyetemi tanár vehette át az elismerést.
        Magyar sport kategóriában Magyar Zoltán tornász; magyar irodalom kategóriában Görgey Gábor író, költő; magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Kallós Zoltán Alapítvány; magyar zeneművészet kategóriában Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner napok művészeti vezetője; magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Szirtes Ági színész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.
        Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat L. Ritók Nóra pedagógusnak ítélték oda a szavazók.
        Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadó gálán pé ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 930 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2018-12-13 | Hozzászólások (0)

    KERESÉS
    STATISZTIKA


    PORTÁLTAGOK: 88
    KOMMENTEK: 435
    FÓRUM: 4/9
    FOTÓK: 34
    OLVASNIVALÓ: 308
    HÍREK: 61
    LETÖLTÉSEK: 4
    PUBLICISZTIKA: 18
    VÁLOGATÁSOK: 21
    VIDEÓK: 6

    Születésnapok:

    FRISS KOMMENTEK
    Köszönöm a hozzászólást az előadó nevében is.

    Kedvet kaptam szétnézni felétek, olyan csalogató a vasárnapi körképed. Örülök, h

    Így múlik a világ dicsősége, ahogy a nagyok szokták mondani.
    Köszönöm, ho


    A régi dolgok természetszerűleg gyorsan feledésbe merülnek. Ez a tizenkét éves o

    A sokat látott retró Kalef... A régmúlt emlékei elevenednek fel olvasva versedet

    ÜZENŐFAL
    VIDEÓK
    00:01:54

    Czinege László: Karácsonyi szonett

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 5.0
    00:04:46

    Czinege László: kéjpillanat

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 4.0
    00:03:14

    Elszívás

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 3
    • Helyezés: 0.0
    HANGOSVERSEK
    [2013-06-18][Hangosversek]
    Becsülj akkor... (4)
    [2013-09-21][Hangosversek]
    Őszi éj Pesten (1)
    [2014-08-27][Hangosversek]
    Mintha kézenfekvő lenne (1)
    [2022-02-15][Hangosversek]
    Czinege László: Húsz év kánikula (0)
    ARCHÍVUM
    CÍMKEFELHŐ

    Copyright

    Irodalom Online

    © 2024
    >