Irodalmi portál, olvasnivaló Szerda, 2024-05-08, 10:30
INTERAKTÍV IRODALMI PORTÁL
Olvasnivaló irodalom
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
FŐMENÜ
OLDAL KATEGÓRIÁK
PORTÁLHÍREK [7]
Általános portálhírek, értesítések.
IRODALOM HÍREK [30]
Újdonságok, friss - irodalommal kapcsolatos - értesülések.
KÉPVILÁG HÍREK [2]
Képzőművészet, fotózás, festészet.
KULTURÁLIS HÍREK [12]
Válogatás az MTI kultúra híreiből.
FRISS IRODALOM
FRISS MAGAZIN
VÁLOGATÁSOK
FÓRUMTÉMÁK
  • ORVOSI KORRUPCIÓ (0)
  • Így nyír ki minket a munka (4)
  • Hawking: Nincsenek is fekete lyukak (1)
  • Melyek voltak a 2013-as év legjobb magyar könyvei? (0)
  • OLVASTAD MÁR?
    [2023-06-19][EPIKA]
    Czinege László: Medvegúz és Mumóka (2. rész, a fec... (0)
    [2023-06-19][LÍRA]
    Czinege László: Madárfüttyös (1)
    [2023-01-07][LÍRA]
    Czinege László: Vibráló hajnal (0)
    [2022-12-23][LÍRA]
    Czinege László: Moszkva tér (1)
    [2023-01-05]
    Czinege László: Retró (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Csipke Rózsika (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Pútyák, ugorj neki! (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Piroska és a Barkas (0)
    [2022-09-19]
    Czinege László: Éjszakai járat (0)
    [2021-10-13][LÍRA]
    Czinege László: Utolsó felvonás (1)
    ÚJ KÉPEK
    Bory-Vár
    Győri utcakép
    Csengettyűk - virágfotó
    Moldova György portré
    Szemkontaktus
    BANNERFORGATÓ
    LINKPARTNEREINK
  • LINKÉPÍTŐ
  • tokio170
  • Irodalmi portál
  • CÍMKEFELHŐ
    irodalom Vers líra gondolat Czinege László NOVELLA Taxi költészet napja egészségügy jegyzet taxis hangulat karácsony nyár költészet magazin könyv budapest versek kultúra tavasz gabiga interjú támogatás valósághatáron elszívás idő szerelem Bátai Tibor Czinege László interjú Dány Gárdonyi Géza karácsonyi szonett epika SZÜLETÉSNAP természetfotó kerti virág dugó kistörténet Ünnepi Könyvhét kutyavilág könyvhét hangosvers próza Őszi kép könyvvásár napnyugta irodalmi díj irodalmi portálok tokio170 Szőrösfülű Erdély Csősz Pista író irodalom online betegség lélekletöltés kiállítás forradalom írótábor idézetek fotó díj olvasnivaló kéz a kézben képzőművészet Harper Lee magyar költészet napja szabadságharc ősz novellák életkép emlék online irodalom publikáció publikálás irodalom hírek húsvét hajléktalan dráma költő háború kutya áprilisi tréfa bíróság korrupció jogtalanság rendőri túlkapás brutalitás jog kórház bántalmazás élet halál Vuts Józsefné kamaszlélek elmúlás baleset emlékek hétfő reggel
    Főoldal » KULTURÁLIS HÍREK
    1 2 »


    Haraszty IstvánÉletének 88. évében szerdán elhunyt Haraszty István Kossuth-díjas szobrászművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) rendes tagja - közölte a SZIMA szerdán az MTI-vel.

        Haraszty István autodidakta művész volt. 1957-től 1965-ig műszaki ismereteket oktatott ipari tanulóknak. Az ötvenes évek közepén kezdett festeni. 1960 és 1970 között a Dési Huber Képzőművészeti Kör növendéke volt, mestere Laborcz Ferenc. 1965-től 1967-ig díszítőelemek tervezésével foglalkozott, és a József Attila Művelődési Központban volt dekorációs.
        1967-89-ben a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalat belső tervezője, 1975-76-ban a kaposvári Csiky Gergely Színház szcenikusa.
        1964 óta több mint 500 magyarországi és külföldi kiállításon vett részt. Első mobilját, a Köröket 1967-ben készítette; acélgolyókkal működő, acél sínrendszereket variáló művei, pleximobiljai megannyi ironikus, szellemes fricska a hatalom ostobaságai ellen - áll a SZIMA honlapján szereplő életrajzban.
        Haraszty István első korszakának egyik főműve a Fügemagozó (1970). A play art mestereként a hetvenes években "gegek" sorozatát konstruálta meg: a pénzbedobásra elhallgató zenegépet, a Wurslitzert; a pénz helyett harsány kacajjal fizető páncél ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 857 | Hozzáadta:: patkogizi | Dátum: 2022-07-15 | Hozzászólások (1)

    Disney 50th anniversaryTörténelmi csúcsra értek a Disney-részvények 2021 márciusában, tizennégy hónapja úgy tűnt, a floridai központú filmgyártónak a határ a csillagos ég. Csakhogy a tőzsdén semmi sem biztos, és ma, bő egy évvel később, negyven százalékkal kevesebbet érnek a Disney papírjai a tavaly márciusinál. Még az is lehet, hogy a magyar gyermekvédelmi törvény áll a példátlan árfolyamzuhanás hátterében.

    2021. március 8-án 201,91 dollárt ért egy Disney-részvény, és a trend egyértelműen felfelé mutató volt. Tizennégy hónap elteltével a papír 113,55 dolláron áll. A zuhanás 43,8 százalékos.       

    A Disney árfolyamának alakulása 2021 eleje ótaA Disney árfolyamgörbéje

    A floridai Lake Buena Vistában – Orlando város közelében – van a Walt Disney World, a világ leghíresebb témaparkja a Magic Kingdommal, a Mágikus Királysággal, benne Hamupipőke kastélyával, amely tavaly augusztusban ünnepelte a park fél évszázados évfordulóját. Most pedig – legalábbis pénzügyi értelemben – a vállalkozás romokban hever.

    ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 326 | Hozzáadta:: miramadam | Dátum: 2022-05-04 | Hozzászólások (1)


       Hamarosan kezdődik az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléje, a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Az összművészeti eseménysorozaton számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

        A fesztivál arról szól, hogy felhívjuk a saját magunk figyelmét arra: milyen isteni a mában élni - mondta az eseményt beharangozó csütörtöki sajtóbeszélgetésen Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke, hozzátéve: megpróbálják úgy bevonni a művészeket a különböző programokba, hogy felfedjék, bemutassák, ők mit gondolnak erről a korról.
        A művészeti fesztiválon több mint 150 program várja a közönséget közel 40 helyszínen október 4. és 20. között 17 napon át - hangzott el a sajtóeseményen.
        Káel Csaba kiemelte: a fesztivál programjában szerepel egy nagyon izgalmas, Magyarországon még be nem mutatott opera Eötvös Péter és a Neue Oper Wien társulatának koprodukciójában. A fesztiválon az idén 75 éves zeneszer ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 717 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2019-09-21 | Hozzászólások (0)


    Tíz kategóriában 16. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.

         Magyar építészet és építőművészet kategóriában Nagy Csaba építész; magyar tudomány kategóriában Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár; magyar sajtó kategóriában a Portfolio.hu gazdasági portál, magyar képzőművészet kategóriában Korniss Péter fotográfus; magyar oktatás és köznevelés kategóriában Falus Iván pedagógus, egyetemi tanár vehette át az elismerést.
        Magyar sport kategóriában Magyar Zoltán tornász; magyar irodalom kategóriában Görgey Gábor író, költő; magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Kallós Zoltán Alapítvány; magyar zeneművészet kategóriában Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner napok művészeti vezetője; magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Szirtes Ági színész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.
        Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat L. Ritók Nóra pedagógusnak ítélték oda a szavazók.
        Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadó gálán pé ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 930 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2018-12-13 | Hozzászólások (0)

    Glasgow School of Art (GSA)Teljesen kiégett szombatra a Glasgow School of Art (GSA), a skóciai nagyváros világhírű, egyetemi szintű képzést nyújtó művészeti iskolája, amelyben négy évvel ezelőtt is tűzvész pusztított (!).

        A hajnalban kitört újabb tűzvész eloltásán még szombaton is 120 tűzoltó dolgozott, de a glasgow-i tűzoltóparancsnokság tájékoztatása szerint a központi  épületben még mindig voltak elszigetelt tűzfészkek.
        Az 1845-ben alapított intézmény 1909-ben elkészült jelenlegi főépülete - amelyet Charles Rennie Mackintosh, a skóciai építőművészet kiemelkedő mérnökegyénisége tervezett - teljes terjedelmében, minden emeletén égett.
        A tűz olyan intenzív volt, hogy a kivonult tűzoltóautók fecskendői teljesen hatástalannak bizonyultak, ezért a tűzoltóság Glasgow folyója, a Clyde partjára telepített egy nagy teljesítményű szivattyút.
        A tűz átterjedt a szomszédos épületekre, köztük az O2 ABC koncertcsarnokra is, amelynek tetőszerkezete beomlott.
        A Glasgow School of Art épületegyüttesében 2014 májusában is tűzvész pusztított, teljesen megsemmisítve az intézmény világhírű könyvtárát.
        A négy évvel ezelőtti tűz után, 2016-ban 35 millió fonto ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 973 | Hozzáadta:: iceman | Dátum: 2018-06-16 | Hozzászólások (0)

    Ünnepi Könyvhét - Budapest, Vörösmarty térAz Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínét Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt, a főváros tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottságának elnöke és Kocsis Máté alelnök is támogatja - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

        A közlemény szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Vörösmarty téren nem lesz parkoló, és az említett bizottság már korábban döntött arról, hogy a téren rendezik meg a könyvhetet.
        Hozzátették, hogy a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság március 8-i ülésén arról döntött, hogy a Vörösmarty tér Harmincad utca felőli részére adható közterület-használati engedély parkolás céljára.
        A közterület-használatra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem befolyásolja, így a könyvhét által igényelt területet sem - írták.
       & ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 6015 | Hozzáadta:: iceman | Dátum: 2016-03-25 | Hozzászólások (1)

     

        Pilvaker 2016A rap mellett a megszokottnál több színészi játék és ének várja az érdeklődőket az idei Red Bull Pilvakeren, amelyet immáron negyedik éve rendeznek meg március 15-én az Erkel Színházban - mondta el az MTI-nek Farkas Roland "Wolfie", a szervezők egyike.

        A Punnany Massif alapítójaként is ismert zenész hozzátette: a rendezvény népszerűségét jelzi, hogy az árusítás megkezdése után fél órával az összes jegy elfogyott. 2015-höz hasonlóan idén is két előadást szerveznek, az első 18 órakor, a második 21 órakor kezdődik az Erkel Színházban.
        Új fellépőként mutatkoznak be az idei esten Szabó Kimmel Tamás és Hámori Gabi színművészek, az énekesek közül pedig első alkalommal lép fel a Pilvaker színpadán Meszka a Punnany Massifból; a Margaret Island énekesnője, Lábas Viki és Szivák Zsolt, a Cloud9+ frontembere. Szabó Simon idén a rendezői oldalon csatlakozott az ünnepi műsorhoz.
        Az 1848-as forradalom költeményeinek modern átirataival 2012-ben indult, napjaink jól ismert magyar előadóit felvonultató rendezvény célja továbbra is változatlan: zenei alapokra helyezett költeményekkel igyekeznek közelebb hozni a közönséghez a magyar ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 5785 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2016-03-13 | Hozzászólások (0)


    Magyar Kultúra NapjaA nemzetet csak a kultúra tarthatja össze, amely egyszerre lokalitás és történelmi meghatározottság - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, a magyar kultúra napján rendezett díjátadó ünnepségen a Nemzeti Színházban, ahol az ünnepség után első alkalommal rendezték meg a nemzeti fenntartású intézmények közös gálaműsorát.

        A miniszter kiemelte: az igazi kultúra soha nem fordít szembe, hanem mindig egyesít. Véleménye szerint hiába a gazdasági növekedés, ha ebből nem jut a kultúra támogatására, hiszen "csak azok a nemzetek voltak képesek felértékelődni, akik ragaszkodtak saját nyelvükhöz, kultúrájukhoz".
        Balog Zoltán felidézte, hogy a kormány idén 17 milliárd forinttal többet fordít a kultúrára, mint a korábbi években. Kiemelte a Zeneakadémia megújulását, amelyet a "hazai kulturális élet legmeghatározóbb beruházásának" nevezett. Emellett megemlítette még a Fejér megyei levéltár megújít ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 4533 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2014-01-23 | Hozzászólások (0)


    llopott műkincsekKulturális szempontból is kiemelt jelentőséggel bír az évtizede elhunyt Kovács Dezső műgyűjtő-műkereskedő hagyatékából eltűnt több mint 500 magyar és külföldi festmény ellopása - mondta el Buzinkay Péter, a Forster Központ műtárgyfelügyeleti irodájának vezetője kedden az MTI-nek.

        A szakember szerint hosszú időn keresztül dézsmálhatták az ismert műgyűjtő-műkereskedő hagyatékát. A rendőrség előzetes becslése szerint fél-egymilliárd forint közé tehető az eltulajdonított műtárgyak értéke, de a piaci érték sok esetben nem azonos a tárgyak kulturális értékével - jegyezte meg Buzinkay Péter.
        Kovács Dezső nagyjából 40 éven keresztül gyűjtött műkincseket, amelyeket az örökösök egy budapesti lakásban tároltak, mert a hagyatéki eljárá ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 1468 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2013-05-22 | Hozzászólások (0)



       Bye Alex Svédországból és más országokból is van érdeklődés a Kedvesem iránt, elképzelhető, hogy készülnek feldolgozások, de ez még alakulóban van. ByeAlex, az Eurovíziós Dalfesztivál tizedik helyezettje erről kedden Budapesten sajtótájékoztatón beszélt egy újságírói kérdésre.

        "Örülök az eredménynek, ami szerintem mindannyiunknak jó. Igyekszem nem foglalkozni az engem ért támadásokkal, amelyeket nem igazán értettem, hiszen csak egy dalt írtam, amit magyarul elénekeltem, és igyekeztem minél jobban előadni" - mondta az énekes-dalszerző.
        ByeAlex (Márta Alex) kitért arra, hogy egyelőre nagyon fáradt az eurovíziós szereplés miatt, kint is zavarta és most is zavarja a fülfájása, és keveset aludt az elmúlt négy napban. ... Tovább »

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 1278 | Hozzáadta:: tokio170 | Dátum: 2013-05-22 | Hozzászólások (0)

    1-10 11-12
    KERESÉS
    STATISZTIKA


    PORTÁLTAGOK: 88
    KOMMENTEK: 435
    FÓRUM: 4/9
    FOTÓK: 34
    OLVASNIVALÓ: 308
    HÍREK: 61
    LETÖLTÉSEK: 4
    PUBLICISZTIKA: 18
    VÁLOGATÁSOK: 21
    VIDEÓK: 6

    Születésnapok:

    FRISS KOMMENTEK
    Köszönöm a hozzászólást az előadó nevében is.

    Kedvet kaptam szétnézni felétek, olyan csalogató a vasárnapi körképed. Örülök, h

    Így múlik a világ dicsősége, ahogy a nagyok szokták mondani.
    Köszönöm, ho


    A régi dolgok természetszerűleg gyorsan feledésbe merülnek. Ez a tizenkét éves o

    A sokat látott retró Kalef... A régmúlt emlékei elevenednek fel olvasva versedet

    ÜZENŐFAL
    VIDEÓK
    00:01:54

    Czinege László: Karácsonyi szonett

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 5.0
    00:04:46

    Czinege László: kéjpillanat

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 4.0
    00:03:14

    Elszívás

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 3
    • Helyezés: 0.0
    HANGOSVERSEK
    [2013-06-18][Hangosversek]
    Becsülj akkor... (4)
    [2013-09-21][Hangosversek]
    Őszi éj Pesten (1)
    [2014-08-27][Hangosversek]
    Mintha kézenfekvő lenne (1)
    [2022-02-15][Hangosversek]
    Czinege László: Húsz év kánikula (0)
    ARCHÍVUM
    CÍMKEFELHŐ

    Copyright

    Irodalom Online

    © 2024
    >