Irodalmi portál, olvasnivaló Vasárnap, 2024-05-19, 21:48
INTERAKTÍV IRODALMI PORTÁL
Olvasnivaló irodalom
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
FŐMENÜ
OLDAL KATEGÓRIÁK
PORTÁLHÍREK [7]
Általános portálhírek, értesítések.
IRODALOM HÍREK [30]
Újdonságok, friss - irodalommal kapcsolatos - értesülések.
KÉPVILÁG HÍREK [2]
Képzőművészet, fotózás, festészet.
KULTURÁLIS HÍREK [12]
Válogatás az MTI kultúra híreiből.
FRISS IRODALOM
FRISS MAGAZIN
VÁLOGATÁSOK
FÓRUMTÉMÁK
  • ORVOSI KORRUPCIÓ (0)
  • Így nyír ki minket a munka (4)
  • Hawking: Nincsenek is fekete lyukak (1)
  • Melyek voltak a 2013-as év legjobb magyar könyvei? (0)
  • OLVASTAD MÁR?
    [2023-06-19][EPIKA]
    Czinege László: Medvegúz és Mumóka (2. rész, a fec... (0)
    [2023-06-19][LÍRA]
    Czinege László: Madárfüttyös (1)
    [2023-01-07][LÍRA]
    Czinege László: Vibráló hajnal (0)
    [2022-12-23][LÍRA]
    Czinege László: Moszkva tér (1)
    [2023-01-05]
    Czinege László: Retró (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Csipke Rózsika (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Pútyák, ugorj neki! (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Piroska és a Barkas (0)
    [2022-09-19]
    Czinege László: Éjszakai járat (0)
    [2022-01-30]
    Czinege László: Jelzős szerkezet (1)
    ÚJ KÉPEK
    Bory-Vár
    Győri utcakép
    Csengettyűk - virágfotó
    Moldova György portré
    Szemkontaktus
    BANNERFORGATÓ
    PARTNEREINK
  • LINKÉPÍTŐ
  • tokio170
  • Irodalmi portál
  • Versek, novellák
  • CÍMKEFELHŐ
    irodalom Vers líra gondolat Czinege László NOVELLA Taxi költészet napja egészségügy jegyzet taxis hangulat karácsony nyár költészet magazin könyv budapest versek kultúra tavasz gabiga interjú támogatás valósághatáron elszívás idő szerelem Bátai Tibor Czinege László interjú Dány Gárdonyi Géza karácsonyi szonett epika SZÜLETÉSNAP természetfotó kerti virág dugó kistörténet Ünnepi Könyvhét kutyavilág könyvhét hangosvers próza Őszi kép könyvvásár napnyugta irodalmi díj irodalmi portálok tokio170 Szőrösfülű Erdély Csősz Pista író irodalom online betegség lélekletöltés kiállítás forradalom írótábor idézetek fotó díj olvasnivaló kéz a kézben képzőművészet Harper Lee magyar költészet napja szabadságharc ősz novellák életkép emlék online irodalom publikáció publikálás irodalom hírek húsvét hajléktalan dráma költő háború kutya áprilisi tréfa bíróság korrupció jogtalanság rendőri túlkapás brutalitás jog kórház bántalmazás élet halál Vuts Józsefné kamaszlélek elmúlás baleset emlékek hétfő reggel
    Főoldal » 2019 » Szeptember » 21 » CAFe Budapest - kortárs művészeti fesztivál - október 4. és 20. között 17 napon át
    15:04
    CAFe Budapest - kortárs művészeti fesztivál - október 4. és 20. között 17 napon át

       Hamarosan kezdődik az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléje, a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Az összművészeti eseménysorozaton számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

        A fesztivál arról szól, hogy felhívjuk a saját magunk figyelmét arra: milyen isteni a mában élni - mondta az eseményt beharangozó csütörtöki sajtóbeszélgetésen Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke, hozzátéve: megpróbálják úgy bevonni a művészeket a különböző programokba, hogy felfedjék, bemutassák, ők mit gondolnak erről a korról.
        A művészeti fesztiválon több mint 150 program várja a közönséget közel 40 helyszínen október 4. és 20. között 17 napon át - hangzott el a sajtóeseményen.
        Káel Csaba kiemelte: a fesztivál programjában szerepel egy nagyon izgalmas, Magyarországon még be nem mutatott opera Eötvös Péter és a Neue Oper Wien társulatának koprodukciójában. A fesztiválon az idén 75 éves zeneszerző-karmester legendás műve, az Angels in America magyarországi bemutatóját vezényli.
        Kiemelte azt is, hogy a RIAS Kammerchor, a világ egyik legjobb énekkara az Amadinda Ütőegyüttessel, James Wood karmesterrel és többek között az amerikai avantgárd zene egyik kultikus művével, a Rothko Chapel című kompozícióval készül a fesztiválra.
        Mint mondta, Sidi Larbi Cherkaoui személyében egy igazi világsztár kortárs alkotót köszönthet a közönség, a belga koreográfus saját társulatával, az Eastmannel, valamint Nomad című, lenyűgöző látvány- és mozgásvilágú művével érkezik a fesztiválra.
        A zenei programok között említette, hogy a fesztiválon fellép Sascha Ring, művésznevén Apparat, a német elektronikus zene egyik legizgalmasabb képviselője is.  
        A fesztiválra különleges akcióval készül a francia Olivier Grossetete, a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége Pestre költözteti Budát, a Halászbástya kartonmását építi meg az Erzsébet téren lelkes városlakók segítségével - tette hozzá.
        Káel Csaba kitért arra is, hogy a CAFe Budapest folytatja azt a törekvést, hogy integrálja az októberi fesztiválokat, ide sorolta az eseménysorozat idején megrendezett Art Market Budapestet és a Budapest Ritmo világzenei fesztivált, valamint az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt is.
        Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja elmondta: a fesztivál programjaival a koncerttermek, a galériák és a színházak mellett közterületeken is találkozhatnak az érdeklődők. Mint fogalmazott, a fesztivál együtt lélegzik a várossal, és váratlan helyszíneken, olykor igen rendhagyó terekben is megjelennek programjai. A #kapucsengő sorozat keretében például izgalmas lakásszínházi előadásnak ad otthont a KuglerArt Szalon. A Willany Leó improvizációs táncszínháza a legforgalmasabb utcákat és tereket veszi birtokba.
        A Budapest Bábszínház három előadással csatlakozott a fesztiválhoz. Ezek közül Bán Teodóra kiemelte Vizin Viktória és Gergye Krisztián zenét, báb- és mozgásművészetet lebilincselően ötvöző báboperáját. A fesztivál keretében rendezik meg a Mini-Fesztivál elnevezésű kortárs hangversenysorozatot is. Kiemelte még, hogy a Várkert Bazárban a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából a Tiltott Város Kamarazenekar lép színpadra.
        Eötvös Péter zeneszerző, karmester a sajtóeseményen elmondta: ez a negyedik együttműködése a bécsi nagy operával. Az Angels in America című operáját, amelyet Tony Kushner színdarabja alapján írt, idén Bécsben mutatják be, utána láthatja a közönség Budapesten, a különbség csak annyi lesz, hogy itthon a Magyar Rádió Zenekara játszik majd a zeneszerző vezényletével.
        Feledi János koreográfus-táncművész arról beszélt, hogy komoly kutató, elemző munka előzte meg, mielőtt elkezdtek a táncteremben dolgozni Revenge (Élektra) című vadonatúj előadásán. Mint mondta, a mű kapcsán két kérdés foglalkoztatta, hogy a bűnt tisztára lehet-e mosni, illetve, hogy az erőszakot erőszakkal semmissé lehet-e tenni.
        Barabás Lőrinc trombitás, zeneszerző az eseményen arról beszélt, hogy vadonatúj kompozícióját, a Metamorfózist a Budapest Chamber Sinfonietta mutatja be a Várkert Bazárban, az előadás első részében a trombitaművész-zeneszerző legutóbbi szólólemezéből is ad egy kis ízelítőt.
        A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál gazdag programjáról és eseményeiről a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók további információk.

    Kategória: KULTURÁLIS HÍREK | Megtekintések száma: 721 | Hozzáadta:: tokio170 | Helyezés: 0.0/0
    Összes hozzászólás: 0
    avatar
    KERESÉS
    STATISZTIKA


    PORTÁLTAGOK: 89
    KOMMENTEK: 435
    FÓRUM: 4/9
    FOTÓK: 34
    OLVASNIVALÓ: 308
    HÍREK: 61
    LETÖLTÉSEK: 4
    PUBLICISZTIKA: 18
    VÁLOGATÁSOK: 21
    VIDEÓK: 6

    Születésnapok:

    FRISS KOMMENTEK
    Köszönöm a hozzászólást az előadó nevében is.

    Kedvet kaptam szétnézni felétek, olyan csalogató a vasárnapi körképed. Örülök, h

    Így múlik a világ dicsősége, ahogy a nagyok szokták mondani.
    Köszönöm, ho


    A régi dolgok természetszerűleg gyorsan feledésbe merülnek. Ez a tizenkét éves o

    A sokat látott retró Kalef... A régmúlt emlékei elevenednek fel olvasva versedet

    ÜZENŐFAL
    VIDEÓK
    00:01:54

    Czinege László: Karácsonyi szonett

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 5.0
    00:04:46

    Czinege László: kéjpillanat

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 4.0
    00:03:14

    Elszívás

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 3
    • Helyezés: 0.0
    HANGOSVERSEK
    [2013-06-18][Hangosversek]
    Becsülj akkor... (4)
    [2013-09-21][Hangosversek]
    Őszi éj Pesten (1)
    [2014-08-27][Hangosversek]
    Mintha kézenfekvő lenne (1)
    [2022-02-15][Hangosversek]
    Czinege László: Húsz év kánikula (0)
    ARCHÍVUM
    CÍMKEFELHŐ

    Copyright

    Irodalom Online

    © 2024
    >