Irodalmi portál, olvasnivaló Vasárnap, 2024-05-19, 17:47
INTERAKTÍV IRODALMI PORTÁL
Olvasnivaló irodalom
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
FŐMENÜ
OLDAL KATEGÓRIÁK
PORTÁLHÍREK [7]
Általános portálhírek, értesítések.
IRODALOM HÍREK [30]
Újdonságok, friss - irodalommal kapcsolatos - értesülések.
KÉPVILÁG HÍREK [2]
Képzőművészet, fotózás, festészet.
KULTURÁLIS HÍREK [12]
Válogatás az MTI kultúra híreiből.
FRISS IRODALOM
FRISS MAGAZIN
VÁLOGATÁSOK
FÓRUMTÉMÁK
  • ORVOSI KORRUPCIÓ (0)
  • Így nyír ki minket a munka (4)
  • Hawking: Nincsenek is fekete lyukak (1)
  • Melyek voltak a 2013-as év legjobb magyar könyvei? (0)
  • OLVASTAD MÁR?
    [2023-06-19][EPIKA]
    Czinege László: Medvegúz és Mumóka (2. rész, a fec... (0)
    [2023-06-19][LÍRA]
    Czinege László: Madárfüttyös (1)
    [2023-01-07][LÍRA]
    Czinege László: Vibráló hajnal (0)
    [2022-12-23][LÍRA]
    Czinege László: Moszkva tér (1)
    [2023-01-05]
    Czinege László: Retró (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Csipke Rózsika (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Pútyák, ugorj neki! (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Piroska és a Barkas (0)
    [2022-09-19]
    Czinege László: Éjszakai járat (0)
    [2022-01-30]
    Czinege László: Jelzős szerkezet (1)
    ÚJ KÉPEK
    Bory-Vár
    Győri utcakép
    Csengettyűk - virágfotó
    Moldova György portré
    Szemkontaktus
    BANNERFORGATÓ
    PARTNEREINK
  • LINKÉPÍTŐ
  • tokio170
  • Irodalmi portál
  • Versek, novellák
  • CÍMKEFELHŐ
    irodalom Vers líra gondolat Czinege László NOVELLA Taxi költészet napja egészségügy jegyzet taxis hangulat karácsony nyár költészet magazin könyv budapest versek kultúra tavasz gabiga interjú támogatás valósághatáron elszívás idő szerelem Bátai Tibor Czinege László interjú Dány Gárdonyi Géza karácsonyi szonett epika SZÜLETÉSNAP természetfotó kerti virág dugó kistörténet Ünnepi Könyvhét kutyavilág könyvhét hangosvers próza Őszi kép könyvvásár napnyugta irodalmi díj irodalmi portálok tokio170 Szőrösfülű Erdély Csősz Pista író irodalom online betegség lélekletöltés kiállítás forradalom írótábor idézetek fotó díj olvasnivaló kéz a kézben képzőművészet Harper Lee magyar költészet napja szabadságharc ősz novellák életkép emlék online irodalom publikáció publikálás irodalom hírek húsvét hajléktalan dráma költő háború kutya áprilisi tréfa bíróság korrupció jogtalanság rendőri túlkapás brutalitás jog kórház bántalmazás élet halál Vuts Józsefné kamaszlélek elmúlás baleset emlékek hétfő reggel
    Főoldal » 2022 » Április » 26 » Nagy veszélyben vannak a fiatal lányok
    21:33
    Nagy veszélyben vannak a fiatal lányok

    Abigail ShrierVeszélyben vannak a fiatal lányok számos interjún és kutatási eredményen nyugvó, beszédes című könyve, az MCC Press által kiadott Visszafordíthatatlan károk egyetlen bonyolult, ám annál égetőbb kérdéseket jár körbe: többek kozött, mi az oka annak, hogy a 2010-es évek második felében látványosan megugrott a fiatal lányok körében a hirtelen fellépő nemi diszfória és a transzneműek számának megugrása?

    Az internet és a közösségi média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt káros hatásairól az utóbbi időben egyre többet olvashatunk. A számítógép- és telefonfüggőségről, valamint az ebből következő alvás-, tanulás- és magatartásproblémákról, a szociális kapcsolatok leépüléséről, a gyermekkori depresszióról, a kamaszkori elmagányosodásról. Az is egyértelmű, hogy azt a modellszerepet, amit korábban a film, a televízió és a zeneipar sztárjai jelentettek a fiatalok életében, ma már a videómegosztók és a közösségi applikációk felkapott influenszerei töltik be. A gondolkodásmódjukra, öltözködési és viselkedési stílusukra is hatással van, hogy kit követnek a különböző csatornákon. A "YouTube-generáció" minden korábbinál gyorsabban távolodik a korábbi nemzedékektől, olykor mintha nem is ugyanazon a nyelven beszélnének, mint a szüleik.

    Sajnos azonban az influenszerek a gyermekeink testképét és énképét is alakítják, ezért ugrásszerűen nő az olyan fiatalok száma, akik előzmény nélkül kezdik magukat transzneműként definiálni az idoljaik mintájára. Abigail Shrier, a The Wall Street Journal újságírója kutatása során arra jutott, hogy a társaik körében azonnal felemeli a lányok szociális státuszát, amikor transzneműnek kezdik vallani magukat; népszerűbbé, érdekesebbé, különlegesebbé válnak, ami átmenetileg megnöveli az önbizalmukat és ezáltal a boldogságérzetüket. Azonban, ha megteszik az első lépéseket a tranzíció útján, onnan már nem könnyű visszafordulni.

    Shrier mélyen beleásta magát a jelenségbe, beszélt érintett lányokkal, gyötrődő szülőkkel, pszichológusokkal és azokkal az orvosokkal, akik engedélyezik a nemi átalakító beavatkozásokat, valamint olyan fiatal nőkkel is, akik keservesen megbánták, amit tettek magukkal. A szerző arra a következtetésre jut, hogy lányok egész generációja van veszélyben. A könyv, amelyet kezében tart az olvasó, segít megérteni, hogy mi is tulajdonképpen ez a napjainkban tapasztalható transzmánia, és hogyan védhetjük meg tőle gyermekeinket - vagy hogyan terelhetjük le őket erről a veszélyes útról.

    Abigail Shrier számos interjún és kutatási eredményen nyugvó, beszédes című könyve, a Visszafordíthatatlan károk egyetlen bonyolult, ám annál égetőbb kérdést jár körbe: mi az oka annak, hogy a 2010-es évek második felében látványosan megugrott a fiatal lányok körében a hirtelen fellépő nemi diszfória? Hogyan lehetséges, hogy egy 2017-es kutatás szerint az amerikai középiskolások 2 százaléka transzneműnek vallja magát, holott a nemi diszfória várható előfordulása a nők között maximum 0,003 százalék? Már a kérdés is szinte tabu az Egyesült Államokban, és aki felteszi, könnyen a transzfóbia vádjával szembesülhet az egyre erősebb hangon felszólaló lmbtq+-ideológusoktól – Shriernek is valóságos össztűzzel kellett szembenéznie a könyve megjelenése után.

     

    Forrás: Origo

    Kategória: IRODALOM HÍREK | Megtekintések száma: 440 | Hozzáadta:: miramadam | Címkék (kulcsszavak): Gender, nemi diszfória, transzneműek, lmbtq+, transzmánia | Helyezés: 5.0/2
    Összes hozzászólás: 1
    avatar
    0
    1 patkogizi • 03:02, 2022-04-27
    Mindenképp nagy merészség erről a veszélyes témáról színt vallani Abigail Shrier-nek, hiszen az LMBTQ aktivisták mélyen érzékenyítették a baloldali mainstream vezető politikusait, ezért egy ellenlábas író igen könnyen feketelistára kerülhet. Nem is beszélve a hűséges fanokról, akiknek az erőltetett új maszlagot - jó
    partizánként - polkorrekten támogatniuk kell, így pedig - a valóság felfedése miatt - akár áldozattá is válhat az író. Manapság a balos szélsőséges erőknek kevesen mernek ellentmondani, mivel azonnal beindul a traszcendens ellehetetlenítés, a maró gúny, a lekicsinylés és a szokásos osztracizmus. Véleményünket lefojtva, el kell tűrnünk a nagyhangú, természetellenes gender-propagandát.
    A kérdések viszont továbbra is csak lógnak a levegőben:
    • Hová vezet tolakodástól sem visszarettenő LMBTQ aktivizmus a gyermekeink/unokáink körében?
    • Miért lett ez a téma ennyire sürgető hirtelen? Mit akarnak elérni a bigott transzmániások?
    • Miért kell a nemváltó elveikkel mindenütt nyomulni? Talán azért, hogy ez is különleges sikké váljon a fiatalok körében, mint a Pride felvonulásoknak köszönhetően a divatba jött "felmelegedés"?
    • Ki döntötte el, hogy van-e szükség LMBTQ nyomásra Európában? (Amerikaiak csináljanak azt, amit akarnak, az ő életük távoli világ.)
    • Miért nem a szegénységet és a nyomort próbálják végre felszámolni az unióban, miért költenek inkább milliárdokat az államilag finanszírozott luxusműtétekre?
    • Miért nem a Kelet-Európai életszínvonal emelkedéséért lobbiznak az NGO propagandisták, hogy már nálunk is a nemi átalakítások kérdése legyen a legsürgetőbb probléma?
    • Miért nem hagynak bennünket békén az erőszakos „hittérítésükkel”, miért nem tudnak viselkedni? Mi nem törtettünk náluk a saját agylövéseinkkel.
    avatar
    KERESÉS
    STATISZTIKA


    PORTÁLTAGOK: 89
    KOMMENTEK: 435
    FÓRUM: 4/9
    FOTÓK: 34
    OLVASNIVALÓ: 308
    HÍREK: 61
    LETÖLTÉSEK: 4
    PUBLICISZTIKA: 18
    VÁLOGATÁSOK: 21
    VIDEÓK: 6

    Születésnapok:

    FRISS KOMMENTEK
    Köszönöm a hozzászólást az előadó nevében is.

    Kedvet kaptam szétnézni felétek, olyan csalogató a vasárnapi körképed. Örülök, h

    Így múlik a világ dicsősége, ahogy a nagyok szokták mondani.
    Köszönöm, ho


    A régi dolgok természetszerűleg gyorsan feledésbe merülnek. Ez a tizenkét éves o

    A sokat látott retró Kalef... A régmúlt emlékei elevenednek fel olvasva versedet

    ÜZENŐFAL
    VIDEÓK
    00:01:54

    Czinege László: Karácsonyi szonett

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 5.0
    00:04:46

    Czinege László: kéjpillanat

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 4.0
    00:03:14

    Elszívás

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 3
    • Helyezés: 0.0
    HANGOSVERSEK
    [2013-06-18][Hangosversek]
    Becsülj akkor... (4)
    [2013-09-21][Hangosversek]
    Őszi éj Pesten (1)
    [2014-08-27][Hangosversek]
    Mintha kézenfekvő lenne (1)
    [2022-02-15][Hangosversek]
    Czinege László: Húsz év kánikula (0)
    ARCHÍVUM
    CÍMKEFELHŐ

    Copyright

    Irodalom Online

    © 2024
    >