Irodalmi portál, olvasnivaló Vasárnap, 2024-05-19, 21:21
INTERAKTÍV IRODALMI PORTÁL
Olvasnivaló irodalom
Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
FŐMENÜ
OLDAL KATEGÓRIÁK
PORTÁLHÍREK [7]
Általános portálhírek, értesítések.
IRODALOM HÍREK [30]
Újdonságok, friss - irodalommal kapcsolatos - értesülések.
KÉPVILÁG HÍREK [2]
Képzőművészet, fotózás, festészet.
KULTURÁLIS HÍREK [12]
Válogatás az MTI kultúra híreiből.
FRISS IRODALOM
FRISS MAGAZIN
VÁLOGATÁSOK
FÓRUMTÉMÁK
  • ORVOSI KORRUPCIÓ (0)
  • Így nyír ki minket a munka (4)
  • Hawking: Nincsenek is fekete lyukak (1)
  • Melyek voltak a 2013-as év legjobb magyar könyvei? (0)
  • OLVASTAD MÁR?
    [2023-06-19][EPIKA]
    Czinege László: Medvegúz és Mumóka (2. rész, a fec... (0)
    [2023-06-19][LÍRA]
    Czinege László: Madárfüttyös (1)
    [2023-01-07][LÍRA]
    Czinege László: Vibráló hajnal (0)
    [2022-12-23][LÍRA]
    Czinege László: Moszkva tér (1)
    [2023-01-05]
    Czinege László: Retró (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Csipke Rózsika (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Pútyák, ugorj neki! (0)
    [2022-11-01][EPIKA]
    Czinege László: Piroska és a Barkas (0)
    [2022-09-19]
    Czinege László: Éjszakai járat (0)
    [2022-01-30]
    Czinege László: Jelzős szerkezet (1)
    ÚJ KÉPEK
    Bory-Vár
    Győri utcakép
    Csengettyűk - virágfotó
    Moldova György portré
    Szemkontaktus
    BANNERFORGATÓ
    PARTNEREINK
  • LINKÉPÍTŐ
  • tokio170
  • Irodalmi portál
  • Versek, novellák
  • CÍMKEFELHŐ
    irodalom Vers líra gondolat Czinege László NOVELLA Taxi költészet napja egészségügy jegyzet taxis hangulat karácsony nyár költészet magazin könyv budapest versek kultúra tavasz gabiga interjú támogatás valósághatáron elszívás idő szerelem Bátai Tibor Czinege László interjú Dány Gárdonyi Géza karácsonyi szonett epika SZÜLETÉSNAP természetfotó kerti virág dugó kistörténet Ünnepi Könyvhét kutyavilág könyvhét hangosvers próza Őszi kép könyvvásár napnyugta irodalmi díj irodalmi portálok tokio170 Szőrösfülű Erdély Csősz Pista író irodalom online betegség lélekletöltés kiállítás forradalom írótábor idézetek fotó díj olvasnivaló kéz a kézben képzőművészet Harper Lee magyar költészet napja szabadságharc ősz novellák életkép emlék online irodalom publikáció publikálás irodalom hírek húsvét hajléktalan dráma költő háború kutya áprilisi tréfa bíróság korrupció jogtalanság rendőri túlkapás brutalitás jog kórház bántalmazás élet halál Vuts Józsefné kamaszlélek elmúlás baleset emlékek hétfő reggel
    Főoldal » 2021 » Július » 29 » Bálványfa invázió Dányban
    19:18
    Bálványfa invázió Dányban

    No LMBTQMigráns

    Nincsen elég bajunk, kell még nekünk az invazív BÁLVÁNYFA is?


    Komoly fenyegeBálványfa terjedése Dányban, a falumúzeumnáltést jelent hazánkban a bálványfa terjedése: rövid idő alatt hatalmas társulásokat képes kialakítani, rendkívül gyorsan nő. Magról és sarjakról is nagyon könnyen újul. Sűrű koronája elveszi a fényt a körülötte élő növényektől, ráadásul a lomb nagy nitrogén-felhalmozódást eredményez, ami gyomnövények megjelenésével társul. A fa gyökere, illetve a levelei képesek olyan biomarkerek kiválasztására, amelyek a környezetben élő őshonos növényekre pusztító hatást gyakorolnak. Az ezerszám növő magoncok tönkreteszik a virágosokat és a veteményeseket. A fagy sem állja a bálványfa útját, épp ellenkezőleg: serkenti a gyökérsarj-képzést.


    A képen a dányi falumúzeum szomszédságában termőre fordult hatalmas bálványfa látható. Ezen a bálványfán ősszel 10-20 kg "szárnyas" mag érik és teríti be a környéket, ami tovább keseríti az itt lakók életét. Az önkormányzat sajnos többszöri kérésre sem intézkedik.

    Dr. Pál Szilvia - az új dányi jegyző - közérdekű bejelentésünkre, két hónap ignoráló vBálványfa csemeték Dány falumúzeumnálárakoztatás után reagált és csupán kitérő választ adott. Vélhetően nem a megemelkedett önkormányzati feladatok miatt került erre sor, hiszen egyre több munkát a kormányhivatalok látnak el.

    Biztos tény azonban, hogy hasonló ügyben a korábbi jegyző - Pervainé Hangodi Ágnes -  egy napon belül válaszolt, illetve egy héten belül kivágatta a termőre fordult bálványfákat.

    A felelős önkormányzati dolgozók célja nem lehet az, hogy a falumúzeum környékén megritkuljon az őshonos növénytakaró és a látogatókat bálványfa erdő fogadja, illetve az ezzel járó, jellemzően nitrofil növényfajok (nagy csalán, ragadós galaj, fekete bodza) kezdenek el itt burjánzani. Talán az sem célja az önkormányzatnak, hogy a Dányi Községháza parkosított álom-kertjét és a Pesti út békés, átlátható miliőjét bálványfa rengeteg fertőzze meg. Elodázó, hanyag mentalitással viszont néhány év kérdése, hogy a bálványfa invázió elterjedjen odáig is.

    A képen a dányi Deák körúton növekvő bálványfa csemeték láthatók.

    A Dány-Kóka közötti út melletti erdősávban már érvényesült a bálványfák megsemmisítő dominanciája. Az önkormányzat uniós támogatással felújíttatta ugyan ezt az útszakaszt, de az úttest környékének rendben tartására itt sincsen akarat és energia.

    Dányban dúl az ősi jelszó?
    „Ej, ráérünk arra még!”

    Megtekintések száma: 878 | Hozzáadta:: iceman | Címkék (kulcsszavak): no LMBTQ, dr Pál Szilvia jegyző, Gódor Lajosné polgármester, Dány, bálványfa, Dány bálványfa | Helyezés: 5.0/3
    Összes hozzászólás: 3
    avatar
    0
    1 miramadam • 21:56, 2021-08-16
    A betartás egyre jobban jellemző a hatalmaskodó, konok bürokratákra. Jót nem igen tudnak tenni, inkább mindenütt gonosz módon betartanak. Szóba sem akarnak állni a köznéppel. A jól húzó teherviselőktől beszedett pénzeket jórészt felélik, a maradékot pedig odaadják a szerencsétlen "munkanélküli" feketézőknek, ezáltal mindig üres a kassza. A legkomolyabb munkájuk az, hogy időnként pályáznak és fád képpel várják az uniós mannát.
    Talán majdan ezzel a projekttel is megcélozzák a Kohéziós Alapot és igényelnek rá egy közepes talicska pénzt. Meg lehetne oldani persze fél óra alatt a problémát, de a hivatal nem nikkelbolha, hogy egy-két levélre - három hónapon belül - szorgosan pattogjon.
    avatar
    0
    2 iceman • 01:33, 2021-08-22
    Szomorú, amikor az intézkedésre jogosultak lustaságból vagy érzéketlenségből hatáskörükön kívülinek tartják még az általuk előírtakat is. A helyi szabályozás értelmében ugyanis a lakók nem vághatják ki a közterületi bálványfákat, akármennyire is megkeserítik azok az életüket.
    Úgyszintén sajnálatos az is, hogy portálunk megkeresésére sem volt érkezése Dr. Pál Szilvia jegyzőnek válaszolni és nem tartotta érdemesnek kérésünkre intézkedni. Úgy tűnik az új jegyző egyáltalán nem tekinti partnernek az egyetlen dányi irodalmi portált, ahol a helyi írók-költők publikálnak. Ezzel persze nem csak a kultúrát becsüli le, hanem a lakók érdekeit, illetve a környék őshonos élővilágát sem tartja nagyra.
    avatar
    0
    3 patkogizi • 01:26, 2021-10-30
    A szőnyeg alá söprő, nemtörődöm, illetve jelzést sem tűrő mentalitás helyi csúcsa, hogy akárhányszor jelentettem be a gondot az önkormányzat Facebook oldalán, annyiszor törölték ki azonnal. Erre persze akad jól fizetett, serény emberük, aki még éjszaka is éberen figyel (akár a szocializmus hőskorában). Arra viszont, hogy pár perces munkával kivágják a termőre fordult bálványfát - ezáltal megakadályozzák az ezerszám szaporodó magoncok terjedését -, nincsen sem akarat, sem energia.
    Az előrevivő, mindennapi jóindulat sajnos ezen a faluhelyen már kihalt. Régről csak a Pató Pálok korát idéző feudális, lokál-soviniszta (mi itt születtünk, te meg kussolj!), hanyag és elodázó betartás maradt.

    - Hajrá Dány!
    - „Ej, ráérünk arra még!”
    avatar
    KERESÉS
    STATISZTIKA


    PORTÁLTAGOK: 89
    KOMMENTEK: 435
    FÓRUM: 4/9
    FOTÓK: 34
    OLVASNIVALÓ: 308
    HÍREK: 61
    LETÖLTÉSEK: 4
    PUBLICISZTIKA: 18
    VÁLOGATÁSOK: 21
    VIDEÓK: 6

    Születésnapok:

    FRISS KOMMENTEK
    Köszönöm a hozzászólást az előadó nevében is.

    Kedvet kaptam szétnézni felétek, olyan csalogató a vasárnapi körképed. Örülök, h

    Így múlik a világ dicsősége, ahogy a nagyok szokták mondani.
    Köszönöm, ho


    A régi dolgok természetszerűleg gyorsan feledésbe merülnek. Ez a tizenkét éves o

    A sokat látott retró Kalef... A régmúlt emlékei elevenednek fel olvasva versedet

    ÜZENŐFAL
    VIDEÓK
    00:01:54

    Czinege László: Karácsonyi szonett

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 5.0
    00:04:46

    Czinege László: kéjpillanat

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 2
    • Helyezés: 4.0
    00:03:14

    Elszívás

    • Látogatottság:
    • Összes hozzászólás: 3
    • Helyezés: 0.0
    HANGOSVERSEK
    [2013-06-18][Hangosversek]
    Becsülj akkor... (4)
    [2013-09-21][Hangosversek]
    Őszi éj Pesten (1)
    [2014-08-27][Hangosversek]
    Mintha kézenfekvő lenne (1)
    [2022-02-15][Hangosversek]
    Czinege László: Húsz év kánikula (0)
    ARCHÍVUM
    CÍMKEFELHŐ

    Copyright

    Irodalom Online

    © 2024
    >