A dolog most is úgy kezdődött, hogy az internet bekebelezett…
Kedves régi ismerősöm megkért – ha úgy is ott ülök a gépnél –, nézzek már utána mi is az a pi-víz. Az ember ilyenkor – mert vannak sejtései a témáról – egyből visszakérdez:
– Minek az neked?
– Csak érdekel, nézd meg légy szíves!
Ha ilyen szépen kérik, akkor persze mindent félretéve ráugrik az ember az ügyre.
Természetesen – szokásomhoz híven – egyből a racionális, tudományos beállítottságú oldalakon kutakodtam.
A sulinet oldalán az alábbiakat olvashattam a csodatévő vízről:
„A vízzel sok baj van. Van szennyezett, kemény és lágy víz. Nem is kíméljük: kőolajat engedünk bele, szén-dioxiddal dúsítjuk, megterheljük hulladékainkkal. Az utóbbi években sokszor hallottunk arról, hogy a pi-víz csodákra képes. Nézzük, hogyan akarnak minket becsapni!
Az ország különböző pontjain, bio-boltokban és másutt kapható az ún. pi-víz, melyet egyenesen az 'élet vizének' neveznek. Erről az itókáról valóságos csodákat zengnek a prospektusok, a forgalmazó vállalkozók és különböző kiadványok.
Az ígéretek szerint a betegségek gyógyításában éppúgy kitűnő hatású ez a folyadék, mint a sportteljesítmény növelésében, a mezőgazdaságban vagy az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében.
A különböző kiadványokban és weboldalakon meglehetősen homályosan fogalmaznak a pi-vízzel kapcsolatban. A pi-víz szülőhazája Japán (1985), kitalálói szerint a benne levő Fe2+- és Fe3+-ionok igen kis mennyisége (10-12 mol/dm3 nagyságrend!) különleges tulajdonságokkal ruházza fel ezt a vizet.
Az ismertetők szerint a pi-víz egy különleges berendezéssel készül egyszerű csapvíz szűrésével, majd egy ún. pi kerámiával történő 'aktiválással'. Ezen aktiválás nyomán kapja a pi-víz – állítólagos – különleges tulajdonságait.
A pi-vízről a következőket olvashatjuk egy róla írt könyvben: 'igen alkalmas arra, hogy az emberi aura kék és aranysárga rendszerét energetizálja, energiatöbblettel lássa el, és így megteremti azt az optimális alapot, amely mind az immunrendszert, mind pedig a szervezet egészét hatékonyabb működéshez segíti hozzá.'
Nem kell nagy tudományos műveltség ahhoz, hogy az ember kétkedni és mosolyogni kezdjen ezen szavak láttán, de a tudományos kétkedéshez ez nem elegendő.”
No, ha már itt tartottam, akkor logikusan kételkedni kezdtem, és valamelyest elbizonytalanodtam, ezért megnéztem a másik oldal – a gyártók – elméleteit, és összehordott bizonyítékait is.
Mi is a pí-víz?
„A pí-vizet a növények fiziológiájának tanulmányozása során ismerték fel. Néhány növény tavasszal virágzik. Ha megfigyeljük a fakadó rügyeket, pontosan nem tudjuk megállapítani, hogy melyikből lesz virág és melyikből levél.
A jelenséget japán tudósok vizsgálták. Dr. Shoji Yamashita kutató és társai a megfigyelések nyomán rájöttek, hogy az élő víz, melyet a növények tartalmaznak, fontos szerepet játszik a virágrügy differencializációjában és az egészséges növekedésben. Dr. Yamashita elnevezte Pí-víznek, amely hasonló az élő vízhez. A kutatók felismerték annak jelentőségét, hogy a Pí-víz mesterséges előállítása milyen távlatokat biztosíthat az emberi, növényi és állati szervezetek egészséges állapotának megőrzésében.”
Tényleg tavasszal virágzik némely virág, ez egy okos megállapítás. Viszont emlékszem arra is, hogy már egészen kis gyerekkoromban – amikor még valamivel több közöm volt a természethez, mint ma – meg tudtam állapítani melyik kipattant rügyből lesz virág a színe alapján. Nem kellett hozzá semmiféle pi-vízforrás, hogy differenciáljak és deriváljak.
Persze, ha az előbbi szakszöveget olvassuk, akkor egyből világossá válik a kapcsolat a rügyek milyensége, és az egészséget óvó függvénygörbe alatti terület között.
Maszatolások mindenütt…
Nézzük azonban az állítólagos gyakorlati jellemzőket:
- kémiailag tökéletesen tiszta, forrásvíz minőségű
- frissítő hatású ivóvíz
- kiváló oldószer, stabil nem poshadó víz
- fizikai tulajdonságai is eltérnek a vezetékes vízétől
- más a viszkozitása, felületi feszültsége, vezetőképessége, dielektromos állandója, infravörös fényelnyelése
- a pí-víz megközelítőleg rendezett szerkezetű víz.
- az életerő energetikai állapotának visszaszabályozása, vezérlése az élő szervezetben lévő víz szerkezetváltozásain keresztül valósul meg.
Olvassuk viszont a méréseken alapuló tényeket:
Az ELTE TTK Fizikai Kémiai Tanszékén (Riedel Miklós és Bernád Csaba) néhány évvel ezelőtt számos fizikai-kémiai tulajdonságát határozták meg a pi-víznek és hasonlították össze a csapvíz adataival. A mérések során a következő eredményeket kapták:
„A pi-víz pH-ja kb. 0,2-0,5 értékkel tér el a savas irányba, míg a NO3--koncentrációja a duplájára emelkedett, ami nagymértékben rontja a víz minőségét.
A pi-víz fajlagos vezetése kis mértékben növekedett (30-50 mikroS/cm-rel), ami valamilyen savas jellegű ionos szennyezés beoldódására utalhat.
A pi-víz sűrűsége a negyedik tizedesben kismértékű csökkenést mutat, viszkozitása a harmadik tizedesben kismértékű növekedést mutat, ezt a beoldódott szennyeződések okozhatják.
A pi-víznek a törésmutató-különbsége a kétszer desztillált vízzel szemben a hatodik tizedesben kismértékű növekedést mutat, ami szintén a beoldódott szennyeződéseknek volt tulajdonítható.
A pi-víz összes keménysége érdemben nem változott. A csapvíz és a belőle készült pi-víz IR spektrumai egyáltalán nem térnek el egymástól. Az IR spektrumban semmiféle módosulás nem látható, bár az ionok szerkezeti módosító hatását kellene látni.
A vizsgálatok eredményeként megállapították, hogy az eltérések olyan kismértékűek (> 0,1%), hogy egyáltalán nem indokolják az állított 20-50%-os hatásokat.”
Mi is állapítható meg itt konzekvensen?
Szerintem csak az, hogy részlegesen megtisztul a víz, de némely vonatkozásokban összetétele romlik. Savas irányban megváltozik a pH-értéke, ami nem kívánatos. A csodatévő, beígért előny csak blabla.
Mégis, miért fogyasszunk akkor pí-vizet?
'A rendezett víz nagyobb információcserét tesz lehetővé az egységek között, például a sejtek és a fehérjék között. A fehérjék rendezett rendszere az élet alapja. Az anyagok különböző információkat képesek tárolni történetükről /pl. haj analízis/, de a jelenlegi tudomány ezeket tökéletesen, megbízhatóan nem képes olvasni. A kutatások szerint az élőlényekben a Pí-víz memóriarendszere képes az információk tárolására és közvetítésére.
A Pí-víz állandó fogyasztása egészségesnek és betegnek egyaránt számos előnnyel jár:
- többlet energiát közvetít, szabályozza az életfolyamatokat
- segíti a szervezet méregtelenítését
- erősíti az immunrendszert
- gátolja a kórokozók terjedését a szervezetben
- fokozza a sérült sejtek, szövetek helyreállítását
- csökkenti a stressz-érzékenységet
- növeli a teherbíró képességet
- lassítja az öregedést.
A víz fogyasztásának hatása pár hét után észlelhető. A javasolt mennyiség napi 1,5-2 liter bármilyen formában (ivóvíz, leves, tea stb.).
A hatás csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Káros mellékhatása nem ismert.'
Maszatolások mindenütt…
Na, még csak az kellene, hogy mellékhatása is legyen (bár lehet, hogy van, csak még nem ismert). Rendszeres fogyasztás… ez minden haszontalan szer elengedhetetlen ismérve. Nehogy már csak bevegyünk belőle egy ezresre valót, és már sínen is legyünk. Addig kell fogyasztanunk, amíg bele nem halunk (vagy legalább amíg a gyártó befektetése busásan meg nem térül). Csak akkor érvényesül a szer minden jótékony tulajdonsága.
Ja és, hogy mégis korán meghaltunk? Sokkal előbb kellett volna elkezdenünk a kúrát, akkor – ahhoz képest – tovább élhettünk volna.
Maszatolások mindenütt...
Olvassa az ember ezeket az oldalakat, ahol komoly természetgyógyászok, értelmesnek tűnő orvosok foglalnak állást, és ajánlják a készítményt, ami lényegében csak egy valamelyest megtisztított víz, – ám csodás bevételforrás.
Hol is lehet a pi eljárás tökéletessége a NASA által kifejlesztett – fordított ozmózis technológiát használó – víztisztító készülékhez?
Ráadásul meg sem tudtam, hogyan segíthet a pi-víz az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében, ami ugye – valljuk be – létfontosságú.
Lépjünk tovább! No, de mi ez itt – nini?
'Megbírságolta reklámjai miatt a víztisztító berendezést forgalmazó Nap Háza nevű céget a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) többek között azért, mert a vállalkozás nem tudta bebizonyítani, hogy a készüléket valóban a NASA fejlesztette, és hogy a tisztított víz alkalmas a rák gyógyítására.'
A pi-vizesek legalább már ezt (az utóbbit) nem is állítják.
Maszatolások mindenütt…
Valahogy – a nagy kattintgatás közben – egy táblázathoz keveredtem, ahol ábrázolják a különböző víztisztító berendezések hatásfokát. Itt lepődtem meg rendesen: tulajdonképp a desztillált víz, amit a vasalóba és az akkumulátorba önt az ember, az jobb, mint a legtöbb csodálatos társa. Csak a drága, fordított ozmózis technológiát használó eljárás előzi meg valamicskét.
A tiszta desztillált víz...
„A vízben lévő ásványi anyagokkal kapcsolatos tévhit
A növények rendelkeznek azzal az egyedülálló képességgel, hogy a talajból és vízből felvett szervetlen anyagokból olyan szerves vegyületeket hoznak létre, amelyeket testünk hasznosítani tud. A szervezetünk, ha egyáltalán képes rá, akkor is igen kevés szervetlen ásványi anyagot tud kivonni a vízből.
Egyes vízfajtákban esetenként akár több mint 700 ismert vegyszer is kimutatható, melyek mind átjárják szervezetünket, és előfordulhat, hogy fokozatosan elkezdenek felhalmozódni.
Amikor a testünkbe kerülő víz már eleve szennyezett, alig érvényesülnek természetes tisztító funkciói. Ez egészségügyi problémákhoz vezethet, mivel a szennyező anyagok lerakódnak a véredényekben, ízületekben és belső szervekben.
A különféle víztípusok közül – esővíz, hólé, forralatlan, kemény, szűrt, lágy, deionizált, forralt és desztillált – csak a desztillált vízről mondhatjuk el, hogy ténylegesen minden anyagtól mentes. Ennek köszönhetően a desztillált víznek nincs íze, se színe, se szaga, nincs benne baktérium, nem tartalmaz fémeket, savakat, szerves ásványokat, egészségre káros vegyszereket és mérgező anyagokat sem. Kúraszerűen fogyasztva képes feloldani és kimosni a szervezetünkben keletkezett és felhalmozódott felesleget.
Őszintén hiszem, hogy az ember egy alkalmazkodni képes, élő organizmusnak lett megteremtve, és hogy sok időbe telik, mire egy élő organizmus alkalmazkodik a környezeti változásokhoz. Az ember évezredek óta él a Földön. Ez idő alatt többnyire egy természetes környezethez alkalmazkodott, szennyező anyagoktól mentes forrásokból, patakokból és ásott kutakból nyerve ivóvizét.
Ez a víz viszonylag tiszta volt, csupán kis mennyiségeket tartalmazott a környezetünkben természetesen előforduló anyagokból. Ám az életfeltételek megváltoztak. Az ipari forradalom, és különösen a második világháború óta szintetikus vegyszerekkel árasztottuk el környezetünket. Ezekhez az ember alkotta vegyszerekhez azonban nem sikerült alkalmazkodnunk. Tudjuk, hogy számos köztük a mérgező. Nem ismerjük azokat a hatásokat, melyeket gyermekeink és az eljövendő nemzedékek szervezetére gyakorolnak.
A desztillálás…
A desztillálás… az egyedüli igazán hatékony vízkezelési módszer! Egy jól kialakított desztilláló berendezés a szennyeződések 99,9%-át eltávolítja.
A desztillálás… az egyetlen olyan folyamat, melynek során a vizet felforraljuk, vagyis desztilláláskor elpusztulnak a baktériumok, vírusok és egyéb biológiai szennyeződések!!
A desztillálás… az egyetlen olyan folyamat, amelyben a tiszta gőzből nyerünk ivóvizet! A víz gőzzé alakul, miközben csaknem minden szennyeződés az edény alján marad, így a gőzt lehűtve teljesen tiszta vizet nyerünk!
A desztillálás… egyenletes eredményt produkál! A minőség nem csökken az idő múlásával, mindig ugyanolyan kiváló vizet nyerünk a sokadik pohárnál is, napról napra és évről évre.
A desztillálás… rendkívül megbízható eljárás!! Mivel nincsenek benne sorozatos szűrők, amelyek tönkremehetnének, egy jó desztilláló készülék nagyon megbízható és hosszú életű!
A desztillálás… során nyert víz minősége nem függ a felhasznált víz minőségétől! Mindig ugyanolyan minőséget kapunk, bármilyen minőségű vizet töltünk is a készülékbe. (Tengervizet nem ajánlunk.)
A desztillálás… teljes nyugalmat jelent! Folyamatosan a legjobb minőségű vizet állítja elő.
A desztillálás… olyan eljárás, amelyet orvosok és táplálkozási szakértők is ajánlanak. Elismert orvosok és szakértők fejezték ki támogatásukat például a Testkontroll, Paul Bragg: A böjt csodája, Fit for Life, Fit for Life 2, Optimum Sports Nutrition, Nutrition for Endurance, Prescription for Nutritional Healing c. könyvekben, és számtalan más kiadványban.”
Veszélyes lehet a desztillált víz fogyasztása? (egy másik forrás véleménye)
„Igen, sőt akár az életveszélyes állapotot jelentő, úgynevezett vízmérgezés is előfordulhat. Nagyfokú izzadás esetén a szervezet a kiválasztott vízzel együtt, jelentős mennyiségű ásványi sót veszít. A desztillált vízzel történő folyadékpótlás ilyenkor – só bevitel hiányában – a szervezet ionegyensúlyának gyors felborulásához, gyengeséghez, fáradtsághoz, fejfájáshoz, majd izomgörcsökhöz, szívritmus zavarokhoz, akár szívmegálláshoz és halálhoz vezethet. Kevésbé drámaian, de ugyancsak az ionegyensúly felborulásával károsítja a szervezetet, az úgynevezett desztillált vizes böjt. Természetesen a desztillált víz akár évekig tartó fogyasztása sem jelenthet egészségügyi kockázatot, ha közben az ásványi anyagoknak a táplálékkal történő megfelelő beviteléről is gondoskodunk, azonban ilyenkor figyelembe kell venni, hogy a különböző ásványok felszívódása a folyékony, a szilárd halmazállapotú táplálékból, valamint a tablettákból, drazsékból nem azonos módon, időben és mennyiségben játszódik le. A felszívódással kapcsolatos ismeretek híján a vízből hiányzó anyagok pótlása optimálisan nem mindig oldható meg.
Milyen egyéb egészségügyi problémákat okozhat a desztillált, illetve az egyes ásványi anyagokban szegény víz tartós fogyasztása?
Számos népegészségügyi tanulmány alapján igazoltnak tekinthető, hogy a kis keménységű, azaz kalciumban és magnéziumban szegény ivóvíz fogyasztása mellett nő a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási valószínűsége. Ezen felül, élvezeti érték szempontjából sem elhanyagolható a megfelelő ásványi anyagtartalmú ivóvíz előnye. Más tekintetben ugyancsak hátrányos a túl nagy ásványi anyagtartalmú vizek fogyasztása is (pl. kellemetlen íz, főzésre alkalmatlanság).”
Maszatolások mindenütt…
Akkor most igyak-e ásványvizet, amivel megelőzhető a csontritkulás és a nyomelemhiány (ahogy azt a kezelőorvosok és gyógyszerészek ajánlják) vagy előnyösebb a megkönnyebbülést garantáló desztillált víz?
Járjak-e fürdőkúrára, hiszen – a leírtak szerint – a szervezet nem tudja felhasználni a tápcsatornába kerülő szervetlen anyagokat? Ebből kiindulva a bőrön át még annyira sem valószínű, hogy felszívódhatnak azok. A félelmetes radioaktivitás a fürdővízben… No, az meg aztán főleg egy különleges történet lehet.
Maszatolások mindenütt...
Egyes leírások szerint teljesen felesleges az ásványvizek fogyasztása, ezzel csak a kiválasztó szerveinket terheljük meg, amelyek életünk során ~ 28-90 kg követ kell eltávolítaniuk ahhoz képest, hogy csapvizet, vagy ásványvizet fogyasztunk.
Az egyik EP képviselő is így beszélt erről:
„A csapvíz ezerszer olcsóbb. A palackozott vízre szükség van ott, ahol ihatatlan a csapvíz.
De ha feleslegesen fogyasztjuk, akkor súlyos károkat okozunk a környezetnek – nem beszélve a pénztárcánk felesleges megterheléséről –, hangsúlyozta Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagja. Többek között a Trouw című holland újság számítására hivatkozott, mely szerint Hollandiában ezer liter csapvizet ihatunk fél liter palackozott ásványvíz áráért, s az arányok Magyarországon is hasonlóak. Felmérések szerint a világon évente 154 milliárd liter vizet palackoznak, s 2,7 millió tonna úgynevezett „pillepalack” kerül forgalomba, csak hazánkban évente több mint 90 millió ásványvizes palackot gyártanak. Ezek kezelése, újrahasznosítása sok helyen nem megoldott, és sok százezer eldobált palack a természetet rondítja el, ráadásul évtizedek múlva se bomlik le.
A magyar képviselő azt is kiemelte, hogy a palackozott víz üzletbe, majd haza szállítása, és később hulladékként való begyűjtése is rengeteg pénzbe, üzemanyagba és környezetszennyezésbe kerül. Magyarországon általában jó minőségű az ivóvíz, magas a réteg és karsztvizekből kinyert csapvíz aránya. Hegyi Gyula ezért szeretné, ha a magyar civil szervezetek, a fogyasztó- és környezetvédő mozgalmak is felhívnák a lakosság figyelmét, arra, hogy Magyarország nagy részén, ahol jó és egészséges a csapvíz, ott ne verjék felesleges költségekbe magukat, és ne károsítsák a környezetet palackozott vizek fogyasztásával. Ha az így megtakarított pénzt gyümölcsökre fordítják, akkor máris érdemben cselekedtek saját egészségükért és a környezet védelméért.”
Maszatolások mindenütt…
Akkor mégis a csapvíz? Most már tökre elbizonytalanodtam… Nem is beszélve ismerősömről, akit nemvárt bonyodalmakba vittem, hiszen a net bekebelezett, és egyre újabb információkat, vagy félrevezetéseket szolgáltatott mindkettőnknek.
Ez a net előnye, és hátránya. Megtalálod azt, ami igaz, ugyanúgy persze azt is, ami hamis. Ezekhez jönnek még mindenféle képviselők is a saját szuverén, meg holmi újságokra utaló megjegyzéseikkel.
Hol van a tudományos, a mindent felülíró, a valódi állásfoglalás?
Maszatolások mindenütt…
Már épp elkeseredtem, hogy belefulladok a csodavizekbe, amikor egy hálásan kapcsolódó egészségmegőrző link elvitt – nagy megkönnyebbülésemre – a hullámok területére.
Nem… nem a vízhullámokéra, hanem a hangok birodalmába.
Abban a pillanatban, amikor megnyugodva, relaxálva hátradőlhettem volna, rá kellett jönnöm: itt is borzasztó feszültségek vannak. Aránytalanul nagyok a csúsztatások és valamiért minden és mindenki beteg.
Maszatolások mindenütt…
Először a mobil és a DECT telefonok káros hatása sokkolt, majd a mikrohullámok ringattak a frászba.
Végül arra jutottam: le lehet szűrni azt a tapasztalatot, hogy nagyon rossz, ha nem tudunk valamiről, ami mételyezi az életünket. Viszont az sem jó, ha tudunk róla, de nem lehet megváltoztatni. Ám talán az a legrosszabb, ha úgy véljük: valamiféle elgondolás, technikai-üzleti, ideológia örök sikere vezet bennünket – egész életünkben támolygunk mellette –, végül aztán csak az elmúlásunk közeledtére ismerjük be, hogy szart sem ért az egész, csak egy maszatolás volt, ám kiválóan csörgedező pénzforrás.
|